Timisoara: Premiera absoluta la Teatrul National

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.12.2015 10:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Vineri, 18 decembrie, de la ora 19, la Studio „Uţu Strugari” are loc ultima premiera a Teatrului Naţional din Timişoara in anul 2015.
Este un proiect cu o valoare speciala, deoarece spectacolul Avioane de hartie este montarea in premiera absoluta a piesei caştigatoare a Concursului Naţional de Dramaturgie.
Autoarea textului este Elise Wilk, un nume din ce in ce mai cunoscut in dramaturgia contemporana romaneasca dupa ce in 2008 s-a numarat printre castigatorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, dar şi al Premiului Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat in stagiunea 2012 - 2013 (pentru Pisica verde, spectacol prezentat şi in FEST-FDR2014).
Elise Wilk a fost declarata de Revista Forbes Romania printre tinerii trendsetter ai anului 2014, iar in anul 2015 a fost unul dintre cei zece dramaturgi romani selectati in programul internaţional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, spectacole pe texte ale sale jucandu-se nu doar in teatre din Romania, ci şi din strainatate (SUA, Norvegia etc.).
Spectacolul Avioane de hartie repune in discuţie problemele cu care se confrunta tinerii de astazi, probleme despre care se vorbeşte mai mult sau mai puţin, dar care işi pastreaza acuitatea şi care constituie, in continuare, o necesitate.
Spectacolul urmareşte cu luciditate, dar şi cu umor amar, destinele unor copii şi adolescenţi ai caror parinţi i-au lasat pe la rude şi au plecat sa munceasca in strainatate.
De-a lungul unui an şcolar – din septembrie pana in iunie – publicul va fi alaturi de şase colegi de clasa, cercetandu-le reacţiile, relaţiile, spaimele, speranţele şi, nu in ultimul rand, felul in care o societate bolnava care ii ia pe parinţi de  langa copiii lor ucide nevinovaţia şi capacitatea de a visa frumos.
Echipa care face posibila aceasta intalnire este formata din actorii Raul Bastean, Ana Munteanu, Amalia Huţan, Madalina Toderaş carora li se alatura Dragoş Lupau şi Alexandru Olariu, studenţi ai Facultaţii de Muzica şi Teatru, aflaţi la prima intalnire cu scena Teatrului Naţional. Echipa de creaţie este completata de Zsolt Fehervári (scenografia) şi muzicianul Horea Crişovan (sound design).
Spectacolul este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.
Premiera spectacolului Avioane de hartie se joaca cu casa inchisa.

Bilete pentru a doua reprezentaţie, programata sambata, 19 decembrie, se mai gasesc la Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia „Maraşeşti”, str.  Maraşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, Parcul Civic), al caror program este de la ora 11 la ora 19, de marţi pana duminica, sau online, pe www.tntimisoara.com.
 
Fotografii : Adrian Piclişan / TNTm

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.