Timisoara, printre pietele cele mai active de spatii industriale

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.11.2013 18:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Activ Property Services, partener al Cushman & Wakefield pentru Romania si Republica Moldova, a dat publicitatii date si cifre despre evolutia pietei spatiilor industriale per ansamblu, in Romania, anul 2013, privind dezvoltarile de spatii industriale, cele mai importante orase pe segmentul industrial, tranzactiile, evolutia chiriilor si a yielduri-lor precum si gradul de neocupare.

“Din punct de vedere al dezvoltarilor de spatii industriale putem spune ca nu sunt foarte multe lucrari in derulare. Jucatorii importanti din aceasta piata au aplicat pentru 2013 o politica de siguranta, iar constructiile speculative au fost nesemnificative ca numar.  Aici putem enumera dezvoltari in derulare precum Graells&Llonch la Turda, companie ce dezvolta un parc industrial de 200.000 mp si VGP Group in Timisoara, care lucreaza la extinderea cu 7.500 mp a unei locatii industriale existente” - spune Madalin Aresmeritoaie, asociat Activ Property Services, referitor la evolutia pietei industriale in 2013.

In ciuda activitaţii limitate a ocupanţilor (chiriaşilor) in trimestrul 2 cu numai 3,700 mp de clasa A spaţiu inchiriat pe piaţa industriala din Bucureşti, rata de neocupare a scazut la 9,8%, coborand pentru prima data, sub valoarea de 10%, din iunie 2012.
Acest lucru este legat de lipsa de dezvoltare speculativa in zona capitalei. In plus, in toata Romania exista doar 38.100 mp de spaţii ce urmeaza a fi dezvoltate in cadrul a doua proiecte, ambele in Turda şi ambele avand ca termen de finalizare trimestrul 4 2013.
Unul dintre proiecte reprezinta extinderea Kaufland Logistics, in timp ce celalalt este dezvoltat speculativ.
Dezvoltatorii au o abordare foarte prudenta atunci cand iau in considerare noi proiecte şi de multe ori opteaza pentru o abordare etapizata, iniţiata de acorduri de pre-inchiriere.
In ce priveste celelalte oraşe mari, Timişoara se dovedeşte a fi una dintre pieţele cele mai active cum o demonstreaza noile contracte de inchiriere, inregistrate de la trimestru la trimestru.
Oraşul beneficiaza de avantaje cum ar fi: imediata apropiere de graniţa cu Ungaria (poarta de acces spre Europa de Vest), imbunataţirea infrastructurii dar şi existenţa unei forţe de munca calificate.
Majoritatea noilor cereri in Timişoara au venit de la companiile de producţie.

“Trendul principal pentru acest an, pe piata de spatii industriale il reprezinta renegocierile de contracte, pentru locatiile existente. Mutarile, relocarile si inchirierile de spatii noi au fost mai active doar pe anumite segmente si zone din Romania cum ar fi Timisoara.  In acest an s-au tranzactionat prin intermediul brokerilor sau direct aproximativ 150.000 mp, de unde rezulta o crestere a nivelului de tranzactionare”, explica reprezentantul Activ Property Services.

Nivelul activitaţii de investiţii a stagnat in trimestrul 2, aşa cum s-a intamplat şi in trimestrul 1, fara incheierea unor tranzacţii semnificative. Piaţa relativ slaba a ocupanţilor , in special, descurajeaza investitorii internaţionali şi interni. Acest lucru este agravat de lipsa de stoc de calitate, bine inchiriat şi de valorile scazute ale chiriilor, investitorii fiind sub presiunea necesitaţii de a vedea fluxuri de venituri pozitive. Datorita lipsei unor tranzacţii semnificative, avizele privind randamentele sunt mult mai legate de indicatorii privind cererea şi oferta decat de cei legati de tranzacţii şi pe aceasta baza, randamentele pentru proprietaţi logistice premium sunt estimate a fi in jur de 9,50% şi 10,50% in oraşele de nivel 2 cum ar fi Braşov, Timişoara şi Constanţa.

Vorbind despre cele mai importante piete din Romania, in ordine, pe domeniul spatiilor industriale, Madalin Aresmeritoaie detaliaza: ”Datele existente ne conduc la concluzia ca cea mai importanta piata din Romania, pe segmentul spatiilor industriale este Bucurestiul, ce detine ca nivel tranzactional aproximativ 35-40% din cota de piata, urmata de Timisoara cu un nivel de aproximativ 25% dar cu un potential de crestere in perioada urmatoare. Restul cotei de piata este impartit intre Cluj, Ploiesti si Brasov”.

Este de aşteptat o imbunataţire lenta in performanţa pieţei industriale romaneşti.
Cu toate acestea, cu o cerere provenind de la o baza redusa de chiriasi, şi un exces evident de spatii disponibile, pachetele de stimulare vor trebui sa fie retrase inainte de a vedea orice creştere reala, pozitiva in ce priveste inchirierile.
O imbunataţire in dezvoltarea economiei poate reporni o dezvoltare speculativa a spaţiilor industriale cheie, care au fost anterior abandonate.

Viziune de ansamblu asupra pieţei
Chirii Prime: Pachetele de stimulare susţin consolidareachiriilor acum şi pentru restul anului.
Yield-uri Prime: Randamentele prime sunt previzionate sa ramana neschimbate deşi acest lucru este bazat pe dovezi limitate.
Oferta: Lipsa de dezvoltare speculativa va conduce la reducerea nivelului general de cerere.
Cererea: Cererea este de aşteptat sa creasca dar la un nivel scazut

Raportat la cererea si oferta de pe piata spatiilor industriale avem o cerere tot mai mare, pe segmentul automotive dar si pe segmentul de productie, in general precum si o lipsa a spatiilor premium care sunt tot mai limitate si ca numar dar si ca suprafata, afirma specialistii Activ Property Services.
In urmatoarea perioada se poate vorbi despre o crestere a numarului de constructii noi, necesare pentru a acoperi aceasta cerere.
In ce priveste, domeniile cele mai active in inchirierile pe industriale acestea sunt automotive, productie ambalaje, logistica, medical.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.