Timisoara saluta cei 1883 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.02.2014 14:37 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - In data de 6 februarie 2014, cu ocazia aniversarii a 1883 de ani de la prima atestare documentara a Roşiei Montane, Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti si echipa de voluntari din Timisoara va invita la cea de-a patra ediţie a Zilei Roşiei Montane.
Evenimentul dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montana va avea loc anul acesta in peste 40 de oraşe din ţara şi strainatate.

Pe 6 februarie 2014, se implinesc 1883 de ani de existenţa a Roşiei Montane, cea mai veche localitate miniera din Romania şi al carei nume latin, Alburnus Maior, apare pentru prima data menţionat in tabliţa cerata nr. XVIII datata 6 februarie 131.
Ziua Roşiei Montane işi propune sa promoveze patrimoniul cultural şi natural pe care Roşia Montana il adaposteşte şi sa accentueze necesitatea conservarii acestor vestigii de valoare universala, demne de includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Totodata, evenimentul aduce in discuţie şi riscurile cu care se confrunta intreaga zona, prin proiectul minier propus de compania Roşia Montana Gold Corporation, care planuieşte deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafaţa pe baza de cianuri din Europa.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluţia exploatarilor miniere intr‐un interval de timp excepţional – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.
De asemenea, tabliţele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul al XIX-lea, reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman.
Toate caracteristicile peisajului minier Roşia Montana fac din aceasta un potenţial monument istoric candidat in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Programul evenimentelor

Perioada 4-9 februarie, Holul central al Universitaţii de Vest : Expoziţie foto Roşia Montana

Joi, 6 februarie:
Universitatea de Vest / 19.30: „Roşia Montana: trecutul şi prezentul ”
- "Patrimoniul Roşiei Montane in imagini" / Campania Salvaţi Roşia Montana / Romania / 24 min / 2013
- "Zidurile. Making Of" / Mihai Goţiu / Romania / 18 min / 2013
Romania – Geamana / Tica Darie / Romania / 3 min / 2013
- "#Roşia" / Florin Cofar / Romania / 3 min / 2013
Club Daos
21:30 School of Rock
22:15 Burning Table
23.00: Afterparty: dj Kuky

Vineri, 7 februarie:
Cafeneaua Librariei Cartea de Nisip
19.00: “Eu şi Roşia Montana” - istoricul localitaţii, al patrimoniului local şi semnificaţia acestora pentru noi - marturii ale prietenilor Roşiei Montane
19.40: “Alternative” - prezentarea comunitaţii din Roşia Montana şi a alternativelor la minerit insoţita de proiecţia scurtmetrajelor:
- "Roşia Montana exista datorita voua!" / Tica Darie / Romania / 6 min / 2014
Departe de a fi doar o fraza auzita la televizor, ”Uniţi, Salvam Roşia Montana” are o semnificaţie deosebita pentru localnicii din opoziţie. Va invitam sa urmariţi o relatare emoţionanta a felului in care roşienii au trait protestele de anul trecut şi sa ascultaţi mesajul lor catre noi, cei care am luptat şi vom lupta in continuare pentru Roşia Montana!
- "Localnici din Rosia Montana" / Tica Darie / Romania / 8 min / 2014
Trei portrete pitoresti ne prezinta roşieni care doresc sa işi pastreze pamantul, identitatea şi viaţa liniştita de zi cu zi.
20.30: recital Leah Burg

Sambata, 8 februarie:
Cuib d'Arte / 16.00 – 19.00: o serie de workshop-uri avand ca tema Roşia Montana: stickere, broşe din fetru, mesaje in japoneza ce vor fi trimise prietenilor din Japonia pentru extinderea solidaritataţii internaţionale, pictura pe medalioane ceramice, stencil pe sacoşe
Aethernative / 21.00: concert JamOnFish

Accesul la toate evenimentele este liber.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.