Timisoara: Schita originala a Coloanei Infinite, pentru prima data in public

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.10.2015 22:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Prima schiţa a Coloanei Infinite desenata de Constantin Brancuşi e aratata in public pentru prima data la Timişoara in cadrul Art Encounters, datorita generozitaţii d-nei Sorana Georgescu-Gorjan, care a imprumutat-o organizatorilor evenimentului in acest scop.
Aceasta reprezinta reperul expoziţiei „Şiruri secvenţiale” de la Muzeul de Arta, unde toate exponatele fac referinţa la Coloana Infinita.
Datand din august 1937, schiţa monumentului, impreuna cu cateva siluete de plopi, este desenata in cerneala pe o fotografie reprezentand fundalul viitorului amplasament din Targu-Jiu.
In schiţa, Coloana are cu trei elemente mai puţin decat in realitate, ea avand rolul de a marca locul.
 
Fotografia de marime mica  (9x6 cm) este parte din arhiva d-nei Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, autorul concepţiei tehnice şi coordonatorul construcţiei coloanei monumentale.
Schiţa, daruita inginerului, a fost pastrata in familie impreuna cu corespondenţa din timpul construcţiei monumentului, dintre inginer şi sculptorul care se afla la Paris.  
Imaginea, marita, a fost reprodusa de nenumarate ori, dar fotografia originala cu schiţa nu a fost niciodata expusa in public, deşi a mai fost solicitata la expoziţii in ţara sau strainatate inca din anii `70 cand Ministerul Culturii nu a aprobat trimiterea acesteia peste hotare.

D-na Sorana Georgescu-Gorjan declara: „Schiţa, daruita de catre Brancuşi tatalui meu, a fost pastrata in familie cu sfinţenie.  Imaginea, marita, a fost reprodusa de nenumarate ori. Fotografia cu schiţa nu a fost insa niciodata expusa in public. Evenimentele gazduite de Art Encounters reprezinta o premiera din acest punct de vedere.”

Constantin Brancuşi a visat inca din 1907 sa realizeze monumente de mari dimensiuni.  
Astfel, coloane fara sfarşit brancuşiene au fost cioplite in lemn inca din 1917, dar proiectul avea sa devina o realitate doar in 1938 la Targu-Jiu.
Brancuşi a fost preocupat de locul in care urma sa fie plasata coloana şi a gasit ca locul potrivit era un platou in partea de rasarit a oraşului Targu-Jiu pe care sculptorul l-a numit „Targul fanului”.
La sfarşitul lui iulie 1937, l-a convocat pe inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan sa-i arate locul.
Inginerul a fixat pe pelicula imaginea pieţei care avea sa constituie fondul schiţe originale a Coloanei Infinite de la Targu-Jiu, desenata de mana sculptorului, aceasta devenind prima imagine a coloanei situata in propriul ei cadru.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.