Timisoara: Studentii de la Medicina Dentara nu o sa mai faca experimente pe pacienti...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.02.2016 18:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara va inaugura Laboratorul de Simulatoare, o premiera pentru invatamantul medical romanesc.
Noul laborator este dotat cu cele mai moderne echipamente care ii ajuta pe studenti in dobandirea de cunostinte si abilitati practice deosebite.
Totodata, studentii scapa de cea mai mare provocare: gasirea unui numar adecvat de pacienti pentru lucrarile practice, fapt care este compensat acum prin infiintarea Laboratorului de Simulatoare.

La eveniment, va participa rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara, prof. univ. dr. Marius Raica, alaturi de alti profesori din cadrul Facultatii de Medicina Dentara.
Laboratorul de Simulatoare se afla in cadrul Facultatii de Medicina Dentara (vis-a-vis de Posta Mare), la etajul doi.

In ultimii ani, Facultatea de Medicina Dentara a trecut printr-un  amplu proces de modernizare menit sa o mentina in fruntea clasamentului facultatilor de profil din Romania.
Specialitatea medicinei dentare este una extrem de complexa si care necesita dotari costisitoare.
Astfel, conducerea UMF Timisora a luat decizia de modernizare a capacitatilor de simulare si tratament a facultatii in vederea adaptarii la noile tehnologiii introduse si la situatia pietii muncii din romania.
Prin urmare, in ultima perioada s-au investit sume considerabile in dotarea cu unit-uri dentare noi la disciplinele clinice, cu un nou computer tomograf si aparatura de mici dimensiuni.
In urma cu un an s-a luat decizia de reutilare a laboratorului de simulatoare din cadrul disciplinei de protetica dentara, laborator menit sa pregateasca trecerea la tratamente pe pacient  a studentilor de la facultatea de medicina dentara.
Datorita faptului ca manoperele de medicina dentara necesita abilitati practice deosebite este imperios necesar ca ele sa fie dobindite pe un simulator inainte de trecerea la pacient.
Noul laborator este dotat cu 24 pozitii de lucru care permit desfasurarea simultana a stagiilor cu 3 grupe de studenti, fiind adaptat la numarul  in crestere a celor care studiaza aceasta specialitate.
Investitia a fost de peste 130.000 euro, din fonduri proprii ale UMF.
De asemenea, laboratorul este dotat cu tehnica de calcul moderna care permite urmarirea simultana de catre studenti a demonstratiilor cadrelor didactice, cu sisteme de aspiratie, cu micomotoare si lumini care reproduc exact lucrul pe un unit dentar cu pacienti.
Astfel se pot dobindi cunostinte si abilitati care in lipsa unui astfel de laborator ar fi necesitat timp si riscuri mult mai mari. Dat fiind faptul ca romania are un excedent de medici stomatologi in marile orase, gasirea unui numar adecvat de pacienti este o provocare pentru studenti.
Existenta unui astfel de laborator poate compensa si aceste lipsuri.
Laboratorul poate fi utilizat si pentru desfasurarea de cursuri postuniversitare deoarece permite efectuarea de simulari complexe, putand fi conectat direct la baza de date a computer-tomografului si la sala de chirurgie a disciplinei de implantologie.
Aceste cursuri se adreseaza medicilor specialisti.
Astfel, in laborator se pot desfasura cursuri destinate multor specialitati ale medicinei dentare, si va putea fi si inchiriat pentru diferite evenimente organizate de societati sau companii, generand venituri care sa amortizeze investitia.
Nici o alta universitate din tara nu dispune de o astfel de dotare complexa si integrata.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.