Timisoara va avea cel mai comunist muzeu din Europa de Est

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 12.05.2015 21:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La Timişoara va fi inaugurat unicul Muzeu al Consumatorului Comunist din Estul Europei.

”Este destinat strainilor, turiştilor, copiilor, bunicilor. Inainte de '89 ne-am mirat noi de ce aveau ei, acum sa se mire ei de ce aveam noi”, declara iniţiatorul Muzeului Consumatorului Comunist, Ovidiu Mihaiţa, artistul care a fondat, in urma cu 10 ani, primul teatru independent in Timişoara, Aualeu Teatru.

Amenajat sub forma unei locuinţe ”obişnuite” din Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucatarie, debara, baie ş.a.m.d.,  Muzeul Consumatorului Comunist, cuprinde "tot ce aveau romanii acasa": obiecte de uz casnic şi decorativ de producţie romaneasca, mobilier, bunuri provenite din marfa de contrabanda, obiectele handmade ale vremii, imbracaminte şi accesorii de vestimentaţie, incalţaminte, articole de uz casnic, electrocasnice, jocuri,  jucarii, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice, papetarie.
Nimic nu lipseşte patrimoniului Muzeului Consumatorului Comunist, de la papuşile Aradeana, la ţigarile Carpaţi şi Amiral, de la discurile şi casetele cu muzica pioniereasca, la sticlele de lapte şi de bere, sacoşele de rafie ”de ţinut rand la Alimentara” sau sapunurile Cheia.

Muzeul va fi interactiv, vizitatorii vor putea vedea, atinge, folosi obiecte care au traversat epoca comunista, vor putea rasfoi ziarele, revistele, almanahurile vremii, vor asculta muzica patriotica, iar copiii  se vor putea distra cu jucarii.
 ”Debarasaţi-va debaraua!” - este sloganul sub care Ovidiu Mihaiţa ii invita se devina cofondatori ai Muzeului Consumatorului Comunist pe toţi cei care au pastrat, in cotloane nostalgice, relicve, fantome, obiecte ale epocii, demne de a fi expuse, largind astfel patrimoniul muzeului.
Muzeul Consumatorului Comunist este o iniţiativa culturala privata, realizata din donaţii, sponsorizari,  din investiţia iniţiatorului sau şi prin efortul a numeroşi voluntari implicaţi in proiect.
Muzeul  nu are caracter politic sau ideologic.  
Scopul sau principal este de a recupera memoria pierduta a obiectelor epocii socialiste şi de a lansa in circuitul public un obiectiv turistic original, un  nou ”hotspot” al Timişoarei.
Accesul publicului va fi liber.
Vizitatorii vor putea face donaţii şi vor putea primi suveniruri comuniste.

Muzeul Consumatorului Comunist este amenajat in imobilul de pe strada arh. Szekely Laszlo nr.1, Timişoara,  in ”subteranele” Teatrului Aualeu şi ale Scarţ -loc lejer, spaţiul devenind astfel o oferta culturala unica in Romania, edificiul care gazduieşte un teatru şi un muzeu,  ambele independente.
Inaugurarea Muzeului Consumatorului Comunist va avea loc sambata,  16 mai 2015, intre orele 16-23.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.