TIMISOARA va fi CAPITALA CULTURALA EUROPEANA din ROMANIA in 2021

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.09.2016 21:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Comitetul de selecţie responsabil cu evaluarea oraşelor romaneşti, candidate la titlul de „Capitala culturala europeana” in 2021, format din experţi independenţi, a recomandat ca acest titlu sa fie acordat municipiului Timişoara. Patru oraşe au fost incluse pe lista scurta in urma preselecţiei din decembrie 2015: Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timisoara. Desemnarea oficiala a municipiului Timişoara de catre autoritaţile romane competente va avea loc in lunile urmatoare.

Lansata in 1985, la iniţiativa ministrului grec al culturii din perioada respectiva, dna Melina Mercouri, proiectul „Capitalelor culturale europene” a devenit, intre timp, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte culturale din Europa, respectiv una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate acţiuni ale Uniunii Europene.

Motivaţia iniţiala a proiectului este, in prezent, mai pertinenta decat oricand: de a le oferi europenilor ocazia de a afla mai multe despre cultura celorlalţi, de a intra intr-un dialog intercultural şi de a se bucura de istoria şi de valorile comune pe care le deţin, cu alte cuvinte, de a trai sentimentul de apartenenţa la comunitatea europeana. De-a lungul anilor, proiectul „Capitale culturale europene” a crescut in anvergura şi importanţa, contribuind la dezvoltarea culturala, sociala şi economica a multor oraşe şi regiuni invecinate din Europa.

Tibor Navracsics, comisar european pentru educaţie, cultura, tineret şi sport, a declarat: „In 2021, Romania va fi gazda celei de a doua Capitale culturale europene, dupa Sibiu, in 2007. Interesul a fost considerabil, fiind depuse iniţial 14 candidaturi, din care au fost preselectaţi patru finalişti. Cifrele demonstreaza, inca o data, cat de populara este aceasta iniţiativa UE in randul oraşelor şi al cetaţenilor sai. Doresc sa felicit Timişoara pentru dosarul de candidatura caştigator. Sunt increzator ca Timişoara le va oferi vizitatorilor din Europa şi din intreaga lume ocazia de a descoperi oraşul şi patrimoniul sau cultural şi de a aprecia diversitatea culturala din Uniunea Europeana, precum şi valorile noastre comune. Sunt convins ca acest titlu ii va aduce Timişoarei beneficii importante pe termen lung, atat culturale, cat şi economice şi sociale, aşa cum s-a intamplat cu multe alte oraşe desemnate capitale culturale europene in trecut."

Context

In conformitate cu Decizia Parlamentului European şi a Consiliului privind acţiunea UE „Capitale culturale europene”, vor fi trei capitale europene ale culturii in 2021: un oraş din Romania, un altul din Grecia şi un al treilea dintr-o ţara candidata sau potenţial candidata la aderarea la UE. Comitetul de selecţie din Grecia se va reuni in luna noiembrie 2016, iar selecţia pentru ţarile candidate/potenţial candidate va avea loc la Bruxelles in octombrie.

Actualul sistem de acordare a titlului de „Capitala culturala europeana” prevede ca selecţia sa aiba loc in doua runde: o preselecţie, in urma careia este intocmita o lista scurta cu oraşele candidate, şi o selecţie finala, la aproximativ noua luni dupa preselecţie (un singur oraş este recomandat pentru acordarea titlului). Oraşele selectate sunt ulterior desemnate oficial capitale culturale europene de catre statele membre respective.

Romania a lansat o invitaţie de depunere a candidaturilor in decembrie 2014. 14 oraşe şi-au exprimat interesul: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfantu-Gheorghe, Suceava, Targu-Mureş şi Timisoara. Preselecţia a avut loc in decembrie 2015 şi patru oraşe (Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara) au fost incluse pe lista scurta şi li s-a acordat timp pana in august 2016 sa-şi definitiveze candidaturile.

Conform criteriilor de selecţie, oraşele trebuie sa pregateasca un program cultural cu o puternica dimensiune europeana, care sa incurajeze participarea parţilor interesate din oraş şi din vecinataţile acestuia şi sa atraga vizitatori din intreaga ţara şi din Europa. Programul trebuie sa produca un impact de durata şi sa contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului respectiv. Localitaţile trebuie sa dovedeasca, de asemenea, ca se bucura de sprijinul autoritaţilor publice locale competente şi ca au capacitatea necesara pentru a implementa proiectul.

Toate candidaturile din Romania au fost evaluate de o comisie alcatuita din 12 experţi independenţi – doi experţi desemnaţi de catre Ministerul Culturii din Romania şi alţi zece numiţi de instituţiile şi organismele Uniunii Europene.

Cei zece membri ai comisiei desemnaţi de instituţiile şi organismele Uniunii Europene sunt urmatorii:

Numiţi de Comisia Europeana: Steve Green (Regatul Unit), cu o vasta experienţa in domeniul relaţiilor culturale internaţionale şi in promovarea rolului culturii şi al competenţelor lingvistice in societate alaturi de reţeaua EUNIC (reţeaua institutelor culturale naţionale din Uniunea Europeana) şi British Council; Jordi Pardo (Spania), director general al Fundaţiei Pau Casals şi expert in planificare strategica şi reinnoire urbana prin cultura şi turism; Suzana Žilič Fišer (Slovenia), profesor şi şef al Departamentului de Comunicare Media din cadrul Universitaţii din Maribor şi director general al Maribor – Capitala culturala europeana 2012.
Numiţi de Consiliu: Ulrich Fuchs (Germania), director artistic adjunct şi director de programe al Linz – Capitala culturala europeana 2009 şi Marseille-Provence – Capitala culturala europeana 2013; Aiva Rozenberga (Letonia), director al Institutului Leton şi director de programe al Riga – Capitala culturala europeana 2014; Pauli Sivonen (Finlanda), director al Muzeului Serlachius.
Numiţi de Parlamentul European: Sylvia Amann (Austria), specialist in dezvoltare urbana, regionala şi rurala, cultura şi economie creativa; Cristina Farinha (Portugalia), expert in dezvoltarea sectoarelor creative şi strategii culturale naţionale; Agnieszka Wlazeł (Polonia), expert in dezvoltarea publicului, fost director general şi director artistic la diferite festivaluri de arta.
Numiţi de Comitetul Regiunilor: Alain Hutchinson (Belgia), comisar al Guvernului de la Bruxelles, responsabil cu relaţiile cu organizaţiile europene şi internaţionale, şi viceprimar al Saint Gilles responsabil cu educaţia.
Dupa Wrocław (Polonia) şi Donostia-San Sebastián (Spania) in acest an, Aarhus (Danemarca) şi Paphos (Cipru) vor fi capitale culturale europene in 2017, Leeuwarden (Ţarile de Jos) şi Valletta (Malta) in 2018, respectiv Matera (Italia) şi Plovdiv (Bulgaria) in 2019. Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) au fost recomandate sa fie capitale culturale europene in 2020.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.