Timisoara va sarbatori de Ziua Europei vremurile cand era capitala Ungariei...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.05.2015 10:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara si Casa de Cultura a Municipiului vor organiza mai multe actiuni in data de 9 mai cu prilejul Zilei Europei.
Nici Ziua Europei nu se va deosebi prea mult de celelalte momente organizate de Primaria Timişoara.
Adica ziua va incepe la Monumentul Ostaşului Roman, cu o slujba de pomenire en-gros, pentru nişte eroi pe care nu-i mai ştie nimeni şi nici nu mai vrea sa-i mai ştie. Dar momentul da bine pentru oficialitaţi...
In rest, Asociatia Femeilor Maghiare va dezveli bustul lui... Carol Robert de Anjou.
Pentru cine a uitat sau pentru cine n-a ştiut deloc, Carol Robert de Anjou (1288 / 1342) a fost fiul lui Carol Martell de Anjou (rege titular al Ungariei, dupa stingerea dinastiei arpadiene) şi al Clementiei de Habsburg, şi care in anul 1308 a devenit rege efectiv al Ungariei sub numele de Carol I.
Este regele care, in contextul tulburarilor feudale, a mutat capitala Regatului Ungariei la Timişoara (1316-1323), unde a fost inmormantata şi prima lui soţie, Maria Ecaterina de Beuthen (in special construita Biserica Sf. Ecaterina din Timişoara).  Sau cel puţin aşa spun unii...
Vedetele spectacolului de inchidere a Zilei Europei vor fi eurovizioniştii de la Voltaj şi o vedeta de umplutura, Anda Adam, care a facut mai multe operaţii estetice, probabil, decat a avut Timişoara primari dupa 1989.

Parcul Central – Monumentul Ostasului Roman
09.30 Ceremonial Militar, slujba de pomenire a eroilor, depuneri de coroane şi jerbe de flori cu prilejul sarbatoririi independentei de stat a Romaniei,  a zilei victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial si sarbatorirea Zilei Europei – Garnizoana Timisoara.
Parcul Central – Aleea Personalitatilor
10.30 Dezvelire bust Carol Robert de Anjou, la initiativa Asociatiei Femeilor Maghiare. Vor tine alocutiuni Szasz Eniko, presedinta Asociatiei Femeilor Maghiare, primarul Nicolae Robu, Mile Lajos-consulul general al Ungariei la Cluj si dr. Raffay Ernő, profesor universitar, istoric din Budapesta.
Parcul Rozelor
11.00 Concert Fanfara Big Band
Defilarea elevilor din unitaţile de invaţamant din judeţul Timiş cu drapelele reprezentand statele membre ale Uniunii Europene
Intonarea Imnului Romaniei şi al Uniunii Europene.
Alocutiuni ale oficialitatilor.
14.00 Program artistic susţinut de membrii şi invitaţii Asociaţiei Seniorilor din Timişoara
17.00 Spectacol folcloric Ansamblul Timisul
18.00 Spectacol de flamenco sustinut de Rosa Olympia Estrella, cu sprijinul Asociatia Via Rumania si al Consulatului Onorific al Spaniei la Timişoara.
    Galeria Pro Armia
18.00 Vernisaj expoziţie de pictura dedicata Zilei Europei, realizata de Asociatia Artistilor Plastici Romul Ladea
Piata Victoriei
20.00 Concert AM Band, Anda Adam si Voltaj.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.