Timisoreanul Cristian Sida se va lansa in prezenta a 50 de Martori

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.11.2015 15:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Joi, 12 noiembrie, de la ora 18, in Galeria Mansarda a Facultaţii de Arte şi Design din Timişoara, va avea loc  lansarea albumului de arta ''Martori'', al artistului vizual Cristian Sida, aparut la Editura Brumar / Cosmopolitan Art 2015. Prezinta profesorul, scriitorul şi publicistul Marcel Tolcea.

Lansarea, arata artistul, se va face in prezenţa a 50 de ”Martori” (opere de arta care vor sta pe simeze).
Volumul bilingv (romana – engleza) editat de Georg Lecca, unul dintre cei mai mari colecţionari de arta romaneasca, este, in 220 de pagini, o mostra de arta contemporana dusa la cel mai inalt nivel.
In el sunt reproduse lucrarile ”Martori”, o serie  la care Cristian Sida a lucrat mai mulţi ani.
Artistul semneaza, deopotriva, şi textul albumului.

Cine sunt martorii? Seria de lucrari intitulate ”Martori”, reprezinta cateva sute de schite, pe panza sau hartie, unele mai sumare, altele foarte elaborate, ale chipurilor personajelor din lucrarile finale, realizate in perioada 2009 – 2015.

”Imi dau seama ca in toate aceste schite, numite pe parcurs ”Martori” - sunt eu. Sunt eu cu eul meu liric colectiv, eu plin de martori, eu plin de suspecti, de personaje chinuite. Ma intreaba toti de ce nu pictez personaje care zambesc. In poza nu ma uit in obiectiv, iar cand sunt singur nu zambesc! Sunt timid! Dar culorile? Culorile sunt aceleasi, posedate de lumina de griuri de violet de verde-oliv”, spune Cristian Sida.

Cine e artistul? Cristian Sida este unul din cei mai bine cotaţi artişti vizuali romani contemporani. Aşa  cum se intampla, ironic, e binecunoscut in strainatate, inainte de locul sau natal.

Timişorean prin adopţie, aradean prin naştere, Cristian Sida e pe jumatate rezident in Franţa unde, are, de ani buni, proiecte artistice de anvergura.

Bunaoara anul trecut a finalizat picturi murale monumentale care impodobesc cladirile din Mericourt, in Regiunea Nord Pas de Calais, Franţa, in cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.

Doctor in arte vizuale,  cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida are 41 de ani şi este conferenţiar la Facultatea de Arte şi Design Timişoara.

”Picturile mele sunt populate cu personaje pe care nu le-am cunoscut, sunt pline de fantome pe care nu le-am intalnit, pline de stihii ale trecutului care mi-au locuit mintea, cu care am imparţit un spaţiu intunecat, dar sunt şi pline de ingeri pe care nimeni nu i-a vazut, pline de personaje care nu au depus niciodata marturie la vreun proces, decat la cel al vindecarii, vindecarea de mine insumi”, conchide artistul.
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.