Timisoreanul Victor Neumann, apreciat ca si cosmonautul Dumitru Prunariu si medicul Raed Arafat

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.06.2016 11:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Istoricul Victor Neumann, profesor al Universitaţii de Vest din Timişoara, directorul Muzeului de Arta Timişoara, a primit cea mai de seama distincţie din partea Clubului Rotary International, Paul Harris.

Distincţia i-a fost acordata de Districtul 2241 Romania şi Republica Moldova cu ocazia conferinţei anuale a acestuia de la Sinaia şi reprezinta recunoaşterea unei activitaţi remarcabile in viaţa comunitaţii urbane, semn de apreciere pentru energia şi dedicaţia in folosul comunitaţii.
Paul Harris este cea mai importanta distincţie acordata de Rotary International, singura oferita ne-membrilor Rotary.

In ultimul deceniu (din 2007), distincţia Paul Harris, conferita istoricului Victor Neumann, se acorda anual unei personalitaţi care nu este membra Rotary International şi care are o activitate remarcabila. Intre personalitaţile din Romania carora li s-a conferit aceasta distincţie se numara cosmonautul Dumitru Prunariu şi medicul Raed Arafat.

In urma cu 100 de ani, avocatul Paul Harris a invitat caţiva prieteni in ideea de a constitui un grup care sa se bazeze pe o totala deschidere şi sinceritate a membrilor sai, impunand inca de la inceput o regula a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat in niciun fel, nici macar prin simplul fapt de a gazdui de doua ori la rand intrunirile grupului.
Astfel a luat naştere Rotary Group.
Organizarea a fost deosebit de simpla, motiv pentru care se menţine şi in prezent: grupul de prieteni s-a largit, devenind un club, membrii fiind aleşi pe criteriul profesionalismului, al calitaţii morale in viaţa sociala, in aceea de familie şi in afaceri.
Clubul este condus de un preşedinte care işi pastreaza poziţia timp de un an, fara posibilitatea de realegere. Ulterior, datorita creşterii numarului de cluburi, s-a acceptat organizarea pe criterii de proximitate geografica, in districte, activitatea fiecarui district fiind coordonata de un guvernator. Paul Harris a fost cel dintii preşedinte ales al Rotary Internaţional.
Se intampla in anul 1910.
De atunci, criteriul ”un preşedinte, un an” s-a aplicat in toate cluburile Rotary din lume.
Totodata, au fost adoptate şi puse in practica cele doua principii fundamentale reprezentand chintesenţa activitaţilor cluburilor Rotary Internaţional: ”A servi mai presus de sine” şi ”Profita mai mult acela care serveşte cel mai mult”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.