Timisorenii pot afla... daca MICUL INFERN al CASNICIEI se poate transforma in PARADIS

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.09.2017 16:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

”Pentru o seara placuta in oraş - la teatru, pentru o piesa bulevardiera clasica, pentru o distribuţie actori fermecatori, pentru buna dispoziţie, ras şi puţina melancolie, pentru o incursiune intr-un Bucureşti din alte vremuri”: pentru toate acestea, spectatorii timişoreni sunt invitaţi la „Micul infern”, spectacolul ce o va readuce in urbe, dupa multa vreme, pe venerabila actriţa Ileana Stana Ionescu.
Purtand redutabila semnatura regizorala a lui Mircea Cornişteanu, spectacolul va avea prima reprezentaţie din aceasta stagiune la Timişoara, pe scena Operei Naţionale Romane, in 9 octombrie 2017, de la ora 19.
Biletele costa in funcţie de loc, intre 60 şi 100 de lei şi s-au pus in vanzare la Agenţia Operei.

Alaturi de Ileana Stana Ionescu, remarcabila distribuţie a spectacolului ii reuneşte pe actorii Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoş Stemate, Daniel Badale şi Fulvia Folosea.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, in 1948, prin maiestria construcţiei şi a dialogului, prin hazul şi ironia replicilor, Micul Infern este o veritabila comedie umana.

O piesa la care vom afla daca povara jugului conjugal se suporta mai uşor in trei şi daca micul infern al casniciei se poate transforma in Paradis.

Cea mai cunoscuta piesa a lui Mircea Ştefanescu ne prezinta universul mic-burghez al unei familii tipice din capitala, dintre anii 1908-1948.

Sunt surprinse trei perioade distincte şi evoluţia acestei mici lumi familiale pe parcursul unei vieţi.

Bineinţeles ca micul univers conjugal (cuplul Vernescu şi frumoasa sa soţie) are inevitabilele personaje tangenţiale, care dau savoare, sare şi piper vieţii de familie, care nasc intrigi şi situaţii comice sau melancolice: mereu-prezenta soacra; doctorul, veşnic auto-invitat in casa celor doi – aspirantul la inima soţiei inca de pe cand erau copii: majordomul-fata in casa; tanarul locotenent de cavalerie – curtenitorul galant şi secretara de doar 20 de ani şi in cautare de stabilitate materiala.

Primul act surprinde aniversarea a 5 ani de casnicie a proaspatului cuplu, intr-un moment de criza familiala, in prag de divorţ – datorat demisiei Capitanului Vernescu din cadrul armatei.

In actul al 2-lea, dupa 25 de ani, familia trece printr-o alta criza, de data aceasta generata de ameninţarea pe care o reprezinta secretara actualului avocat Vernescu.

In actul 3, dupa o viaţa petrecuta impreuna, dupa 45 de ani de casnicie, dupa copii şi nepoţi, dupa griji şi bucurii, toate personajele „micului infern” privesc inapoi cu nostalgie şi cu bucuria ca inca sunt impreuna.

Cunoscutul regizor Mircea Cornişteanu propune o montare clasica, „curata” a acestui text, in care spectatorul se bucura de nuanţele personajelor şi ale dialogului, savurand parfumul unor vremuri disparute dar nu uitate, de pe cand Bucureştiul era Micul Paris pana la venirea comunismului.

Punerea in scena a acestui text impaca nevoia spectatorilor de a vedea un spectacol de buna calitate, pentru intreaga familie, clasic, aşa cum era teatrul de alta data.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.