Timisorenii pot invata caligrafie coreeana

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.02.2015 18:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Marcarea Anului Nou Coreean este o ocazie de popularizare a culturii coreene pentru publicul timisorean de toate varstele.
Asociatia Culturala Romania-Korea ofera un cadru familiar pentru marcarea sarbatorii Seollal cetatenilor coreeni si diversificarea ofertei culturale din orasul Timişoara.

Sambata, 21 februarie, incepand cu ora 12, la Filarmonica Banatul, dupa deschiderea oficiala din fata Filarmonicii Banatul, va avea loc o proiectie de documentar despre Republica Coreea si Seollal, urmand apoi atelierele de caligrafie si lucru manual.
Activitatile planificate se vor desfasura in prezenta vice-consulului Coreei de Sud, Jun-Young Park, si Jae Hwan Kim, director al Centrului Cultural Coreean din Budapesta.
Seara, de la ora 19.00, vor fi lansate lampioane.

Programul evenimentului dedicat Seollal
Ora 12.00 - Discursul Consulului Onorific Ioan Coriolan Garboni / Punerea mesajelor de anul nou / Parcarea Filarmonicii Banatul-partea cu parcul Justitiei
Ora 13.00  - Documentar despre Seollal / Foaierul de la etajul I al Filarmonicii Banatul
Ora 14.30 – Ateliere de caligrafie, confectionat zmeie / Foaierul de la etajul I al Filarmonicii Banatul
Ora 19.00 – Lansare Lampioane / Parcarea Filarmonicii Banatul

Seollal cade de obicei in a doua luna plina dupa solstitiul de iarna, care are loc la inceputul lunii februarie.
Prima zi a noului an, mai demult numita Wondan, Sesu sau Yeonsu, este acum cunoscuta ca Seol sau Seollal, dar si Gujeong.
Numele de Wondan, Sesu si Yeonsu semnifica „inceputul anului”, in timp ce Seol se traduce ca o noua zi „in care sa ai grija” sau „sa ai un comportament discret”.
Se crede ca norocul pe toata durata anului depinde de ce se intampla in prima zi a noului an.
Astfel oamenii si-au dorit sa alunge ghinionul si spiritele rele atragand norocul printr-un comportament adecvat de Seolnal.
Coreenii au considerat intotdeauna ca agricultura este „baza formarii unei tari”, astfel, inca din perioada Silla, au fost organizate pe parcursul anului ritualuri sau evenimente asociate cu zei si zeitati in speranta ca vor primi „cantitatea adecvata de ploaie si vant la timpul potrivit” pentru a avea o productie bogata.
Anul nou conform calendarului lunar a fost si ramane in continuare una dintre cele mai importante sarbatori in Coreea de Sud.
Seollal cade de obicei in a doua luna plina dupa solstitiul de iarna care are loc la inceputul lunii februarie.
Fiind in mijlocul iernii, perioada in care nu se executa lucrari agricole, acest lucru a permis diverse activitati in asociate sarbatorii.
Cu toate ca Seollal a fost mult timp sarbatorita in prima zi a primei luni conform calendarului lunar, calendarul oficial a fost schimbat cu cel gregorian in 1894, in timpul domniei regelui Gojong.  
Chiar si in perioada in care penisula coreeana era sunt dominatia Japonei multe familii coreene au continuat sa urmeze calendarul lunar.  
In 1985 aceasta sarbatoare a fost marcata ca o sarbatoare de o singura zi sub denumirea de „Ziua Folclorului” si apoi redenumita  „Seollal” in 1989.
Astazi fiind raspandita pe durata a trei zile, Seollal este una dintre cele mai lungi sarbatori alaturi de Chuseok.

Ritualuri ancestrale: Charye si Seongmyo

Activitatile din prima zi incep inaintea zorilor odata cu ritualul charye. Mancarea, specifica acestei sarbatori, este pregatita si aranjata pe masa intr-un loc dinainte stabilit in prima camera a casei.  
In loc de orezul si supa obisnuita se gateste supa de rice cake pentru acest ritual.
Lumanari si tamaie sunt aprinse si aranjate de asemenea pe masa, iar membrii familiei isi exprima recunostinta fata de cei decedati printr-o plecaciune pana la pamant in fata mesei.
Mai tarziu in dimineata aceleasi zi mancarea este impachetata si dusa la cimitir, deseori amplasata intr-un loc favorabil al muntelui sau dealului pentru urmatorul ritual numit seongmyo.
Preparatele sunt aranjate in fata cavoului iar membrii familiei ofera vin mortilor iar apoi executa plecaciuni traditionale.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.