Tineri de pe insula diavolului tasmanian vor canta la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.01.2012 14:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - În data de 10 ianuarie, de la ora 12, va avea loc în corpul anexă la Palatul Administrativ un spectacol susţinut de Corul internaţional din Launceston (Tasmania, Australia) – Sing Elon.
20 de tineri cu vârste între 10 şi 15 ani vor interpreta un repertoriu variat şi captivant care include cântece din lumea întreagă. Intrarea este liberă.

Tasmania este cel mai mic stat al Australiei, fiind localizat pe insula cu acelaşi nume din sudul Australiei. În componenţa statului Tasmania, pe lângă insula omonimă, care reprezintă aproximativ 94% din teritoriul statului, mai intră şi alte insule mici (King, Flinders, Bruny) şi foarte mici din Strâmtoarea Bass, din jurul Tasmaniei, precum şi Insula Macquarie, situată în sudul Oceanului Indian. Capitala acestui stat este oraşul Hobart.

Primii locuitori ai Tasmaniei s-au stabilit pe insulă cu 25.000 de ani înainte de sosirea europenilor.
În anul 1642, primul european care a ajuns în Tasmania a fost navigatorul olandez Abel Tasman, care a botezat insula "Pământul lui Van Diemen" în onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. În anul 1770, insula a fost luată în stăpânire de James Cook, în numele Marii Britanii. În 1803, pe insulă, a fost întemeiată prima aşezare europeană cu rol de colonie penitenciară. Ocnaşii în cătuşe erau puşi să taie copaci, să muncească în minele de cărbune şi în carierele de piatră şi să construiască poduri şi drumuri, fiindu-le, în acest timp, interzis să vorbească între ei. Cine încălca regulile era închis într-o celulă lipsită de lumină, în care nu rareori se întâmpla să îşi piardă minţile. Colonia penitenciară din Tasmania a fost lichidată în anul 1877.

Diavolul tasmanian a dispărut de pe continentul australian acum cel puţin 3000 de ani, cu mult înainte de debarcarea europenilor în 1788, singurul loc în care mai este prezent fiind insula Tasmania. Deoarece aceste animale au fost văzute ca o ameninţare la adresa celorlalte animale din Tasmania, diavolii au fost vânaţi până în 1941, când au devenit specie protejată oficial.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.