TOP 10: MARI TIMISORENI

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.08.2014 16:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

S-au nascut la Timişoara sau in judeţul Timiş.
Şi s-au facut remarcaţi in lume.
Sunt sportivi, actori, muzicieni, regizori, oameni de afaceri.
Sunt nume celebre, fara nici o indoiala, chiar daca nu toate sunt cunoscute publicului larg.
Cum Timişoara şi judeţul Timiş a fost mereu un exemplu de multiculturalitate, o mare parte dintre cei aflaţi in top nu sunt romani.

1. Johnny Weissmuller

A ajuns de cinci ori campion olimpic la inot (1924-1928 ), deţinatorul a 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri naţionale ale SUA. A deţinut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumatatea de mila şi a fost primul care a inotat 100 m sub un minut. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizari inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.

2. Iosif Ivanovici

Clarinetist, dirijor şi compozitor roman de muzici militare şi muzica uşoara. Creaţia lui cuprinde in majoritate dansuri (vals, cadril, polca) şi marşuri. Cea mai cunoscuta compoziţie a sa este valsul „Valurile Dunarii”.

3. Iolanda Balaş

Campioana olimpica romana de etnie romano-maghiara (tatal roman şi mama maghiara), care a dominat proba de saritura in inalţime timp de un deceniu. Din 1988 pana in 2005 a fost preşedinta Federaţiei Romane de Atletism.

4. Herta Muller

Scriitoare germana de limba germana şi romana, originara din Romania, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2009.

5. Robert Dornhelm

Regizor austriac de origine romana. In 1961 a emigrat cu familia sa in Austria. Intre anii 1965 şi 1967 a studiat la Academia de Film din Viena. Filmul sau de debut este The Children of Theatre Street din 1977, pentru care a fost nominalizat la Oscar la categoria Film Documentar in anul 1978.

6. Bela Lugosi

Actor celebru mai ales pentru rolul sau ca Dracula, mai intai pe Broadway, insa mai apoi in prima ecranizare a povestirii clasice despre vampiri a lui Bram Stoker.

7. Traian Vuia

Inventator roman, pionier al aviaţiei mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.

8. Hermann Kövess von Kövessháza

Militar austro-ungar, feldmareşal, nascut in Banat intr-o familie maghiaro-germana. In 1914 urma sa se pensioneze, cand izbucnirea Primului razboi mondial l-a facut sa ramana in posturi de comanda, in 1918 fiind ultimul comandant suprem al armatei austro-ungare.

9. Francesco Illy

Contabil financiar maghiar, contabil şi inventator de maşini de cafea.

10. Iosif Constantin Dragan

Om de afaceri roman, stabilit in Italia. A scris mai multe carţi, in general cu tematica istorica. In anul 2005 a fost pe locul doi in topul celor mai bogaţi romani, conform revistei Capital, cu o avere estimata la 850 de milioane de dolari. Conform aceleiaşi reviste in 2006 a urcat pe primul loc, cu circa 1,3 - 1,6 miliarde de dolari.

Şi lista poate continua:

# Adalbert Deşu

Fotbalist roman, care a jucat pentru echipa naţionala de fotbal a Romaniei la Campionatul Mondial din 1930 din Uruguay, marcand primul gol reuşit vreodata de Romania la un turneu final (a deschis scorul in meciul de debut al Romaniei, impotriva reprezentativei Peru) şi unul dintre cele mai rapide goluri din istoria turneelor finale de fotbal.

# Ştefan Kovács

Fotbalist şi antrenor roman de fotbal. Cu Ajax Kovács in doua sezoane a cucerit 2 Cupe Europene consecutive, in 1972 şi 1973, de asemenea 2 campionate ale Olandei consecutive in 1972 şi 1973, Cupa Olandei, Supercupa Europei şi Cupa Intercontinentala, realizand astfel tripla intercontinentala.

# Ioan Holender

Impresar şi director austriac de opera, originar din Romania, director al Operei de Stat din Viena.

# Ana Cumpanaşu

Este cunoscuta pentru faptul ca a ajutat FBI-ul sa-l prinda pe gangsterul John Dillinger.

# Nicu Covaci

Compozitor, cantareţ, chitarist, pictor şi grafician roman, cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.