Trafic de influenta si santaj la Politie si Prefectura Timis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.01.2015 17:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, comisar-şef Sorin Muntean, şi adjunctul, comisar-şef Florin Bolbos, au fost duşi la sediul DNA Timişoara, dupa percheziţiile efectuate de ofiţerii anticorupţie la sediul IPJ Timiş.
Ar fi vorba de infracţiuni de trafic de influenţa, abuz in serviciu, şantaj şi ar mai fi implicaţi primarul din Recaş, Pavel Teodor, precum şi omul de afaceri Gelu Milutinovici şi prefectul Eugen Dogariu.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise in perioada 2013 - 2014.
In cursul zilei de 19 ianuarie 2015, ca urmare a obţinerii autorizarilor legale de la instanţa competenta, au fost efectuate percheziţii domiciliare in 8 locaţii situate in judeţele Timiş şi Arad, din care 5 sunt instituţii publice, iar restul sediile unor societaţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

###

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 19, respectiv 20 ianuarie 2015, a inculpatilor:

MUNTEAN PETRU SORIN, inspector sef al I.P.J. Timis, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BOLBOS FLORIN MIRCEA, adjunct al inspectorului sef al I.P.J. Timis, cu atributii pe linia de munca „ rutiera”, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

CRACIUNESCU NICUSOR MARCEL, sef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, cu privire la savarsirea a patru infractiuni de luare de mita,

PAVEL TEODOR, primar al orasului Recas, cu privire la savarsirea infractiunilor de instigare la uzurparea functiei, instigare la hartuire si instigare la abuz in serviciu,

TEMU MARIAN DORINEL, sef al Politiei orasului Recas, cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BERZESCU DORU ADRIAN, şef al Poliţiei Locale Recaş, funcţionar public aflat in subordinea primarului oraşului Recaş, cu privire la savarsirea infractiunilor de uzurparea functiei si hartuire,

BLEDEA COSMIN IONUT, ofiter de politie, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita,

GIRBACI VASILICA, ofiter de politie, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita

Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmand ca la data de 20 ianuarie 2015 sa fie prezentati Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

De asemenea, in aceeasi cauza, s-a dispus luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 60 zile incepand din data de 20.01.2015, pana la data de 20.03.2015 fata de MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Milutinovici Eugen trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
d) sa nu depaseasca limitat teritoriala a judetului Timiş, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare ;
e) sa nu se apropie ceilalti participanti la comiterea infractiunii, de martori ori experti si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f) sa comunice organului insarcinat cu supravegherea, periodic, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
g) sa nu participe la manifestari sportive sau culturale ori la alte adunari publice;
h) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

###

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 19, respectiv 20 ianuarie 2015, a inculpaţilor:

MUNTEAN PETRU SORIN, inspector şef al I.P.J. Timiş,
BOLBOS FLORIN MIRCEA, adjunct al inspectorului şef al I.P.J. Timiş, cu atribuţii pe linia de munca 'rutiera', CRACIUNESCU NICUŞOR MARCEL, şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş, PAVEL TEODOR, primar al oraşului Recaş, TEMU MARIAN DORINEL, şef al Poliţiei oraşului Recaş, BERZESCU DORU ADRIAN, şef al Poliţiei Locale Recaş, funcţionar public aflat in subordinea primarului oraşului Recaş, BLEDEA COSMIN IONUŢ şi GIRBACI VASILICA, ofiţeri de poliţie.

De asemenea, in aceeaşi cauza, s-a dispus luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 60 zile incepand din data de 20.01.2015, pana la data de 20.03.2015 faţa de MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, cu privire la savarşirea infracţiunii de instigare la abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele procurorilor a reieşit ca, in cauza, exista date şi probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarele situaţii, cu referire la fiecare dintre cei inculpaţi:

MUNTEAN PETRU SORIN, BOLBOS FLORIN MIRCEA, PAVEL TEODOR, TEMU MARIAN DORINEL şi BERZESCU DORU ADRIAN, fiind identificate şi probate urmatoarele:

In cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natura politica ale inculpatului Pavel Teodor, primarul oraşului Recaş, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bolboş Florin Mircea, in calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului şef, şi-au indeplinit in mod necorespunzator atribuţiile de serviciu constand in coordonarea şi controlul structurii din subordine.

Concret, aceştia au dispus intocmirea unei propuneri catre Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliţie din statele de funcţii ale Poliţiei oraş Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusa mutarea agentului intr-un alt oraş, fara a se respecta procedura legala privind mutarea unui poliţist in cadrul altei formaţiuni de poliţie.

In sprijinul aceluiaşi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, in calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a intocmit documente justificative ce au creat o aparenţa de legalitate şi au stat la baza intocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmarind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe acelaşi post de conducere dar şi un interes pentru altul, constand in satisfacerea intereselor economice şi politice ale primarului Pavel Teodor.

In acelaşi scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, in calitate de şef al Poliţiei Locale Recaş, s-a implicat personal in activitaţi de supraveghere a agentului de poliţie, fara drept şi fara a avea un interes legitim, folosindu-se şi de subordonaţii sai, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menita a conduce la indepartarea acestuia din funcţia pe care o exercita in mod legal, in cadrul Postului de Poliţie Recaş.

Activitaţile de urmarire au constat in supravegherea neautorizata de catre judecator a agentului de poliţie, atat in timpul exercitarii atribuţiilor de serviciu cat şi in timpul liber, executand capturi de imagini in locurile frecventate de acesta cat şi la domiciliul sau.

Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a intocmit rapoarte din care reieşea ca atat agentul de poliţie vizat cat şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş, s-ar afla in timpul programului de lucru in alte locuri decat cele stabilite conform ordinelor interne.

Aceasta procedura, dispusa de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobata ca urmare a instigarii venite din partea inculpaţilor Pavel Teodor şi Milutinovici Eugen, in scopul asigurarii controlului asupra activitaţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatarii şi sancţionarii faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urma.

Prin exercitarea defectuoasa a atribuţiunilor de serviciu, inculpaţii au vatamat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiş — Poliţia oraşului Recaş, iar pe de alta parte a vatamat interesele legitime ale agentului de poliţie, prin crearea unei situaţii/stari familiale 'disfuncţionale' ( probleme de sanatate ale parinţilor, mutarea soţiei la un alt loc de munca, mutarea fiicei la o alta şcoala, cheltuieli cu naveta, carburant, maşina), afectarea starii de sanatate a parţii vatamate, stabilitatea la locul de munca.

CRACIUNESCU NICUŞOR MARCEL, şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, BLEDEA COSMIN şi GIRBACI VASILICA fiind identificate şi probate urmatoarele cazuri:

In luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Nicuşor Marcel, in calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, a pretins şi primit de la inculpaţii Bledea Cosmin şi Girbaci Vasilica, pentru a propune avansarea acestora in grad profesional inainte de termen, doua seturi (8 bucaţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal.

Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Craciunescu Nicuşor Marcel, cei doi inculpaţi au fost avansaţi la gradul profesional urmator, respectiv acela de comisar de poliţie.

La sfarşitul anului 2013 — inceputul anului 2014, inculpatul Craciunescu Nicuşor Marcel a pretins şi primit de la doi agenţi de poliţie un set de anvelope ( 4 bucaţi), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinand soţiei sale şi un televizor LCD.

Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, in cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celalalt a scapat nesancţionat pentru abaterile constatate in activitatea sa (urmare efectuarii unui control).

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţa calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmand ca la data de 20 ianuarie 2015, urmatoarele persoane sa fie prezentate Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile: MUNTEAN PETRU SORIN, BERZESCU DORU ADRIAN, BOLBOS FLORIN MIRCEA, CRACIUNESCU NICUŞOR MARCEL, PAVEL TEODOR şi TEMU MARIAN DORINEL.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.