VIDEO. TRAFIC de MIGRANTI in stil mare la FRONTIERA de VEST. Cel putin 111 MIGRANTI ascunsi in judetele TIMIS si ARAD!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.04.2018 17:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus,  la datele de 09.04.2018 si 10.04.2018, retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor  TIMIŞ ISTRATE, BURFETE CRISTIAN,  ŞTEFANACHE ROBERT IULIAN, MIHALI CRISTIAN,  ŞEREZAN VASILE, MIHALI ILIE DANIEL, GREC ŞTEFAN, ŞTEŢCO  IULIAN DUMITRU si GREC PETREA,  pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si trafic de migranţi.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu luna martie 2017 pana la sfarşitul lunii iunie 2017,  cetateanul pakistanez  AHMAD KHAN SAEED  şi inculpatul  TIMIŞ ISTRATE, in calitate de lideri, au initiat si constituit pe teritoriul Romaniei,  impreuna cu suspectul B. L. V., in calitate de membru executant, un grup infractional organizat sprijinit pe teritoriul Romaniei de cel puţin 15 alte persoane (cetaţeni romani).
Din cercetari a rezultat  ca membrii grupului au acţionat  coordonat pentru transportul migranţilor pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – Romania – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

   Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca cel puţin in perioada februarie - aprilie 2017, grupul infracţional organizat a indrumat, transportat, transferat si adapostit mai multe persoane cetaţeni straini, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei si in scopul de a obţine foloase patrimoniale.
Astfel, in perioada 19-21.04.2017, membrii grupului infractional organizat au transportat, transferat si adapostit pe raza judetelor Timis si Arad, un numar de cel putin 111 persoane – cetateni straini (in marea lor majoritate, intrati anterior ilegal pe teritoriul Romaniei, cu solicitari de azil), in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei si in scopul de a obţine foloase patrimoniale.
In data de 21.04.2017, la punctul de frontiera Nadlac II, s-a prezentat conducatorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor si remorca care a prezentat documente de transport in vederea trecerii frontierei de stat a Romaniei pe ruta Ungaria – Austria.
Cu ocazia controlului efectuat in interiorul tir-ului de catre politia de frontiera, s-a identificat ca marfa indicata in documentele de transport era inexistenta, insa in interiorul tir-ului se aflau un numar de 111 cetateni straini, adulti si minori (diverse nationalitati printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni si pakistanezi - in marea lor majoritate, intrati anterior ilegal pe teritoriul Romaniei, cu solicitari de azil).

   Probatoriul administrat in cauza a evidentiat ca grupul infractional organizat initiat si constituit in scopul comiterii de infractiuni de trafic de migranti este sprijinit de catre  lucratori de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera – Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac si care in baza unei intelegeri anterioare cu liderii grupului infractional organizat permit trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei catre Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (in interiorul carora se afla persoane – cetateni straini – care doresc sa ajunga ilegal in spatiul Schengen).
A mai rezulat ca lucratori de politie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera – Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac au acceptat din partea liderilor grupului infractional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, in legatura cu neindeplinirea unor acte ce intra in indatoririle de serviciu.
In cauza exista suspiciuni cu privire la faptul ca liderii grupului infractional organizat au promis si dat sume de bani lucratorilor de politie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera – Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac in legatura cu neindeplinirea unor acte ce intra in indatoririle de serviciu, in scopul de a nu fi controlate mijloacele de transport (controlate de catre liderii grupului infractional organizat si in interiorul carora se afla persoane – cetateni straini – care doresc sa ajunga ilegal in spatiul Schengen) ce se prezinta in punctul de frontiera astfel incat sa fie permisa trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei catre Ungaria.

   In realizarea scopului grupului infracţional organizat astfel constituit şi organizat pe teritoriul Romaniei, au fost comise 14 infracţiuni de trafic de migranţi şi respectiv 6 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi de catre membrii grupului infracţional organizat, precum şi de catre membrii care au sprijinit acest grup infracţional organizat, sub forme diferite de participaţie penala, prin modalitaţi alternative de indrumare, calauzire, transportare, transferare a migranţilor, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei şi in vederea obţinerii direct sau indirect de foloase patrimoniale.

   Astfel, la data de 16/17.03.2017 a fost depistat pe teritoriul Austriei un grup de migranţi, la data de 21.04.2017 a fost depistat in punctul de frontiera Nadlac II un tir ce transporta 111 migranţi ce intenţionau a ajunge in Austria, in data de 2/3.05.2017 a fost depistat in apropierea punctului de trece romano-ungar un grup de 17 migranţi,  in data de 10/11.05.2017 a fost trecut fraudulos frontiera romano-ungara un grup de cel puţin 10 migranţi, din care au fost depistaţi un numar de 5 migranţi, in data de 25/26.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup de 8 migranţi, in data de 30/31.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup format din cel puţin 10 migranţi ce au fost transportaţi fraudulos pana in Austria.

   La data de 9 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitaţii Organizate, au efectuat 18 percheziţii domiciliare in judeţele Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor.
   Pe teritoriul  Austriei  au fost efectuate  cinci percheziţii domiciliare, cetateanul pakistanez  AHMAD KHAN SAEED  fiind reţinut şi ulterior arestat.
   Inculpatii urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.
   Fata de inculpatul BOZGA IOAN DACIAN, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala au dispus masura preventiva a controlului judiciar.
   Cauza este instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti.
   Pentru destructurarea grupului infractional organizat s-a constituit o echipa comuna de ancheta intre  autoritatile judiciare din Romania, Austria si Slovenia.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.