Training pe noul angiograf de la Spitalul Judetean

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.10.2013 09:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - In  perioada 7-11 octombrie 2013, in cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa din Timişoara  a avut loc perioada oficiala de training pe noul  angiograf Siemens Artis Zee, din cadrul viitorului “Departament de Terapie  Endovasculara  si Neuroradiologie Interventionala”.
Cu aceasta ocazie, s-au efectuat 5 angiografii invazive (2 de tip periferic si 3 angiografii cerebrale), proceduri la care medicilor de la spitalul timişorean li s-au alaturat dr. Mihalea Cristian (CHU Beaujon, Paris, Franta) si dr. Raoul Pop (CHU Strasbourg, Franta), specialişti care isi desfasoara activitatea in  doua centre de referinta in domeniul neuroradiologiei si radiologiei endovasculare interventionale franceze.

“Acest prim pas reprezinta  inceputul unui proiect amibitios al SCJUT in cadrul caruia pacientii nostri sa poata beneficia de terapii minim invazive endovasculare ce vor fi utile in patologii precum: boala vasculara periferica prin dezobstructia endoluminala cu balon sau plasare de stent; accidentele ischemice acute tratate prin dezobstructie endovasculara in regim de urgenta; patologia tumorala  prin embolizare si chimioembolizare; accidentul vascular cerebral ischemic prin trombectomie  mecanica endovasculara; hemoragiile post partum si digestive prin embolizare; patologia anevrismala cerebrala prin embolizare, etc. Asadar o intreaga paleta de patologii vasculare cerebrale si periferice vor putea fi tratate edovascular, reducand semnificativ timpul de spitalizare si rata complicatiilor pe de o parte, iar pe de alta parte oferind o noua sansa la viata unor pacienti ce in prezent sunt nevoiti sa apeleze la sistemele medicale din tarile vecine” - spune prof. univ. dr. Mihai Ionac.

“Costurile materialelor folosite in cadrul acestui tip de interventii este deloc neglijabil, astfel costurile unei angiografii invazive periferice sau cerebrale ajunge la 250 euro, iar costurile unor proceduri terapeutice poate varia intre 1000 si 15000 de euro in functie de complexitatea tratamentului si mai ales de pretul endoprotezelor (stenturi, stent graft-uri), al materialelor embolice (glubran, Onix), al cateterelor si microcateterelor folosite in cadrul interventiei. De aceea, accesarea unui program national de radiologie interventionala devine o prioritate pentru SCJUT in urmatoarea perioada, astfel incat sa putem oferi pacientilor din zona de vest a tarii un intreg arsenal terapeutic minim invaziv si eficient in patologii selectionate.” - adauga şi conf. univ. dr. Florin Barsaşteanu.

Rezultatele excelente obtinute in urma acestor proceduri minim invazive confirma inca o data importanta deosebita a utilizarii tehnicilor inovatoare in diagnosticul si terapia unor afectiuni a caror rata de succes era limitata pana la finalizarea acestui proiect.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.