Transparenta ... influenteaza politicile publice

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.02.2013 21:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În cadrul conferinţei Ce şanse reale avem să influenţăm politicile publice?, de la Timişoara, au fost prezentate perspectivele pe care Academia de Advocacy şi proiectul Partener Activ şi Implicat le propune mediului academic şi nu numai.
Platforma virtuală de consultări publice şi alerte legislative Vocea Ta (www.transparenta.ro) monitorizează zilnic peste 110 website-uri: ale ministerelor şi agenţiilor guvernamentale, primăriilor şi consiliilor judeţene din România şi a website-ului “Your Voice in Europe”.
În cele 40 de domenii de interes monitorizate zilnic sunt elaborate lunar peste 30.000 de alerte legislative, transmise către cei peste 1000 de utilizatori înregistraţi ai platformei, în acest moment.
Au fost colectate 463 de opinii scrise şi transmise autorităţilor publice, pe marginea consultărilor publice. Parte din ele au devenit poveşti de succes, concretizate în opinii scrise preluate integral sau partial în forma finală a reglementărilor legislative.
De exemplu, Lucian Polexe, preşedintele Asociaţiei Asistenţilor Sociali din Banat şi-a formulat opinia scrisă, punctând subiectele importante şi de actualitate pentru sistemul de asistenţă socială omise de Consiliul Judeţean Caraş-Severin în Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2013 - 2018.
Pentru formularea unui răspuns argumentat, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a convocat special grupul de lucru care a participat la elaborarea strategiei şi a solicitat punctual de vedere scris al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, precum şi al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Caraş-Severin.
În răspunsul formulat, Consiliul Judeţean Caraş-Severin îşi manifestă disponibilitatea organizării unei întâlniri pentru a discuta amendamentele.
Platforma www.transparenta.ro găzduieşte şi biblioteca virtuală a Academiei de Advocacy, care asigură acces on-line la peste 1200 de resurse (cărţi, publicaţii, studii) specializate pe lobby, advocacy, comunicare, negociere, leadership, politici publice (din România, Uniunea Europeană, SUA, Canada etc.) în limba română, engleză şi franceză.
Peste 90% dintre cărţile şi publicaţiile în limbi străine nu se regăsesc în alte biblioteci universitare şi de cercetare româneşti, conform unei analize recente realizate pe ROLINEST, portalul bibliotecilor publice din România.
Proiectul Partener Activ şi Implicat urmăreşte formarea a 800 de persoane în domeniul lobby şi advocacy, care să reprezinte grupurile legitime de interese la nivel naţional şi care să reuşească să transforme dialogul social într-o practică eficientă. Cunoştinţele şi experienţa practică acumulată va fi atestată prin certificarea profesională a celor care finalizează acest parcurs, generându-se astfel primul corp profesional de dialog social şi de intervenţie în decizia publică din România.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.