Transplantul de ligamente se reia la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.03.2014 14:07 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Medicii de la Clinica de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Militar Timişoara vor efectua maine, 4 martie 2014, primul transplant de ligamente de cand unitatea medicala a fost acreditata sa efectueze prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos, in toamna anului trecut.

Ligamentele care urmeaza sa fie transplantate vor fi aduse de la Banca de Ţesuturi din cadrul Spitalului Colentina, din Bucureşti.
Beneficiarul transplantului este un tanar din Timişoara care a mai suferit in trecut o operaţie chirurgicala de reconstrucţie a ligamentelor la genunchi, doar ca atunci medicii au folosit ţesut din corpul pacientului, iar acele ligamente s-au rupt in urma unui nou traumatism sportiv.
Ca atare, medicii au decis sa ii reconstruiasca ligamentele tanarului cu grefon din Banca de Ţesuturi.
Intervenţia chirurgicala va avea loc maine, 4 martie 2014, in jurul orei 10.
Operaţia de transplant va fi efectuata de echipa medicala din cadrul Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Militar Timişoara, condusa de şeful clinicii, conf. dr. Fabian Romulus Tatu, medic primar ortoped.

O astfel de intervenţie chirurgicala a mai avut loc o singura data in Timişoara, in urma cu caţiva ani.
Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Militar din Timişoara a fost singura unitate medicala din ţara, in afara spitalelor Foişor şi Colentina din Bucureşti, acreditata, in toamna anului 2013, sa efectueze prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos.
Conducerea clinicii a aplicat pentru intrarea in Programul Naţional de Transplanturi, iar de la jumatatea anului 2014 costurile acestor proceduri terapeutice vor fi decontate, iar pacienţii vor beneficia de operaţii şi tratament gratuit.
Acreditarea unitaţii medicale este valabila pentru 5 ani.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.