Trei portocalii mititei urmariti penal...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.06.2014 02:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de SAMARTINEAN CORNEL MIRCEA, deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor, director al Aeroportului Internaţional 'Traian Vuia' Timişoara (A.I.T.), in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile concurente de de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) şi conflict de interese, precum şi faţa de POPOVICIU ALIN AUGUSTIN FLORIN, deputat in Parlamentul Romaniei, şi OSTAFICIUC CONSTANTIN, la data faptelor, preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, administratori in fapt ai unor societaţi comerciale, in sarcina carora s-a reţinut infracţiunea de instigare la abuz in serviciu.

Totodata, s-a extins urmarirea penala cu privire la MEZIN MARIUS FLORIN, director comercial al Aeroportului Internaţional 'Traian Vuia' Timişoara (A.I.T.), la data faptelor, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile concurente de de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) şi participaţie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (zece acte materiale), cat şi la PENESCU TIBERIU GEORGE şi BLAGA LUCIAN, administratori ai unor societaţi comerciale, in sarcina carora s-a reţinut infracţiunea de marturie mincinoasa.

In cauza exista date şi probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca funcţionari din cadrul Aeroportului Internaţional 'Traian Vuia' Timişoara (A.I.T.), in exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia şi au acţionat concordant pentru obţinerea de foloase nelegale de catre o societate comerciala, consecutiv prejudicierii bugetului unitaţii in interesul careia trebuiau sa acţioneze.
Astfel, suspecţii SAMARTINEAN CORNEL MIRCEA şi MEZIN MARIUS FLORIN au participat la luarea deciziei şi apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spaţii aflate in incinta aeroportului.
Societatea comerciala favorizata era controlata, in fapt, de catre suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin, persoane cu care Samartinean Cornel Mircea s-a aflat in raporturi comerciale, fiind chiar asociat in cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecţi.

Concret, suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin, in scopul obţinerii de beneficii materiale in cuantum de aproximativ 4.000 euro/luna, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. sa declanşeze procedura de inchiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului.
Aceasta procedura viza impunerea pentru foştii chiriaşi a unor condiţii care sa-i determine sa renunţe la inchirierea pe mai departe a acelor spaţii şi astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitaţiei, spaţiile comerciale urmau sa fie preluate de firma controlata prin interpuşi de catre cei doi suspecţi,
De asemenea, aceasta societate comerciala urma sa plateasca o chirie mult diminuata faţa de foştii chiriaşi şi faţa de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administraţie al A.I.T.

In acest sens, suspectul MEZIN MARIUS FLORIN, fiind desemnat preşedinte al celor doua comisii de organizare a licitaţiilor, pentru inchirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput şi dispus unui alt funcţionar, ce nu cunoştea adevarata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale.
Scopul urmarit de acesta a fost ca, in eventualitatea unui control ulterior, sa nu se mai poata constata ca licitaţiile din datele de 27.10.2010 şi 03.11.2010 au fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin.

Cu ocazia audierilor, suspecţii PENESCU TIBERIU GEORGE şi BLAGA LUCIAN, au facut afirmaţii mincinoase in legatura cu imprejurarile in care au transmis oferte de participare la licitaţia de inchiriere a spaţiilor, aceştia ascunzand motivul real al simulacrului de ofertare facut, respectiv crearea aparenţelor unei proceduri deschise, transparente şi competitive.
In realitate, a fost favorizata firma controlata de suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin.
Prin activitaţile infracţionale derulate de catre aceşti funcţionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau in fapt societatea comerciala ce a fost declarata abuziv ca şi caştigatoare a licitaţiei trucate, s-a produs Aeroportului Internaţional 'Traian Vuia' Timişoara un prejudiciu in cuantum de 239.570,3 lei.

La data de 30 mai 2014, suspecţilor li s-a adus la cunoştinţa calitatea de procesuala, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informaţii...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.