Triumful modernismului la Muzeul de Arta Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.08.2015 17:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Muzeul de Arta Timişoara organizeaza duminica, 16 august 2015, la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piata Unirii, vernisajul expoziţiei internaţionale Henri Matisse - Triumful modernismului.
In cadrul vernisajului vor lua cuvantul prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Arta Timişoara, şi Thomas Emmerling, curatorul expoziţiei.

Expozitia dedicata lui Matisse este parte a proiectului prin care Muzeul de Arta doreste sa ofere publicului sau oportunitatea de a admira la Timisoara lucrari semnate de mari maestri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec sau Chagall.   
Henri Matisse (1869-1954) este considerat, alaturi de Pablo Picasso si Marcel Duchamp, unul dintre cei care au definit noile curente ale artei plastice de la inceputul secolului XX.
Grafician, pictor si sculptor, artistul francez a fost numit de Picasso „cel mai bun dintre noi”.

Cuprinzand 110 litografii, expoziţia deschisa la etajul al doilea al Muzeului de Arta Timisoara prezinta una dintre cele mai directe expresii ale gandurilor si expresivitatii genialului artist.
Privitorul va putea distinge in lucrarile de pe simeze incercarile lui Matisse de a rezolva anumite probleme de ordin ideatic, compozitional sau stilistic care se regasesc in multe dintre celebrele sale picturi.
Matisse iubea numeroasele posibilitati pe care le oferea litografia, pasiunea sa transformandu-l intr-unul dintre cei mai importanti artisti grafici din istorie.
Acesta i-a influentat pe numerosi alţii precum Marc Chagall, George Roualt sau Georges Braque.

„Intotdeauna am considerat desenul altceva decat un exercitiu al unei anumite dexteritati. Pentru mine, este o modalitate deliberat simplificata de expresie a spontaneitatii, care ar trebui sa patrunda fara stangacie direct in mintea spectatorului. Compar desenul cu un gest expresiv, posedand in acelasi timp avantajul permanentei” (Henri Matisse)

Expoziţia poate fi vizitata de marţi pana duminica intre orele 10.00 - 17.30, pana in data de 20 septembrie 2015.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.