TROLII PSD l-au raportat la FACEBOOK si pe FILOSOFUL BANATEAN MIHAI SORA. La 101 ani!... Cica-i prea ACTIV!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.11.2017 10:38 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Mihai Şora (n. 7 noiembrie 1916, Ianova, judeţul Timiş) este un cunoscut filosof şi eseist roman.

Mihai ŞORA:

”Dragi prieteni,
am fost „raportat“
(se pare ca acesta este verbul corespunzator).

In alte vremuri, sub alte stapaniri, exista turnatoria: foarte lucrativa pentru unii şi, in orice caz, menita sa ţina sub control orice fir de par care ar fi avut apucaturi rebele, turnatoria devenise, la un moment dat, in anii ceauşismului tarziu, un reflex condiţionat pentru mulţi oameni, – de la vecinul din bloc, şeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nadejde“ sau – in chip dramatic (caci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care işi turna tatal, tatal care işi nenorocea copilul.

Ani de zile, am fost urmarit, maturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondenţa citita şi tradusa… (– da, Securitatea avea angajaţi care traduceau toate scrisorile in limba romana, daca se intampla sa scrii in franceza, in germana, in engleza sau in alte limbi).
Dosarele deschise pe numele meu şi aflate in arhiva CNSAS sunt multe, copleşitoare.
Aşa am aflat, de pilda, ca turnatoriile (al caror obiect sunt) incep din 1947, pe cand, cercetator in Franţa, il studiam pe Pascal.
Aşa am aflat, de pilda, ca niciodata Anei Pauker şi acoliţilor sai nu le-ar fi trecut prin minte sa ma sechestreze in Romania, in anul 1948, cand am revenit din Franţa intr-o excursie, dupa zece ani de absenţa, sa-mi vad parinţii, daca nu ar fi existat o scrisoare-turnatoare semnata „un grup de romani patrioţi“, expediata chiar de la Paris.
Aşa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe cand era minor: avea 14 ani. Şi tot aşa am aflat (şi retrait) raul pe care Securitatea poate sa-l faca unui copil, iar copilul poate sa-l faca parinţilor sai.

Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am vazut multe.
Trebuia, de buna seama, sa traiesc, sa vad, sa inţeleg şi noile tehnologii, incepand cu feisbucul.
Ieri am trimis o copie dupa buletinul meu undeva, in eter, şi iata ca s-au redeschis porţile, iar contul meu a fost deblocat.

Este marţi, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra Romaniei”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.