Tu ce-o sa faci la 97 de ani? Ca Radu Beligan vine la Timisoara, in turneu...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.10.2015 20:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La  cei 97 de ani ai sai, Radu Beligan strabate Romania intr-un nou turneu.
Maestrul Radu Beligan, artistul care, din 2013, deţine recordul de a fi cel mai longeviv actor in activitate inca pe scena unui teatru, atestat de Guinness World Records, revine la Timişoara cu un spectacol de colecţie: ”Egoistul”.
Evenimentul, de neratat pentru timişorenii fascinaţi de longevitatea sa artistica, va avea loc luni, 9 noiembrie 2015, de la ora 19, pe scena Operei Naţionale Romane din Timişoara.

”Ma simt foarte bine in dimineata asta. Am sa-i ingrop pe toti. Am un singur regret, ca nu i-am ingropat de tanar”, spune maestrul Beligan, in rolul pe care l-a interpretat de  peste 300 de ori.

“Egoistul” este ultima piesa a lui Jean Anouilh, scrisa in 1981.
Un fel de piesa testament, asa cum este “Furtuna” lui Shakespeare.
Este opera unui om care stie ca va pleca si ne infatiseaza viziunea lui asupra lumii contemporane, o viziune lucida, putin cinica, despre viata si moarte, despre iubire si casnicie, despre parinti si copii, despre sanatate si boala, despre prietenie, despre egoism si generozitate si … nu in ultimul rand, despre teatru si dramele lui contemporane.
Toate acestea cu un umor exploziv, o replica stralucitoare si o eleganta verbala rar intalnita.
Leon Saint-Pe (Radu Beligan) este un scriitor de piese de teatru de succes, in amurgul vietii, care are o familie cu copii mari, o amanta mult mai tanara si un prieten din copilarie, interesati cu totii doar de banii lui si de serviciile pe care el le poate face fiecaruia.
Doua fete si un baiat fara pic de dragoste filiala, lenesi si fara scrupule si o sotie manipulatoare si interesata, asta e familia lui pentru care el reprezinta doar “banca” pe care o hartuiesc de cate ori pot pentru a o stoarce de bani.
Amanta (Ileana Olteanu / Medeea Marinescu), o mult prea tanara aspiranta la statutul de actrita, sta cu el doar pentru ca el sa-i deschida usile spre roluri mai importante, neezitand insa sa-l schimbe urgent cu singurul lui „prieten” din copilarie (Damian Crasmaru) care il stoarce de bani prin santaj sentimental cu unica amintire din copilaria lor  (pantalonasii albastri scurti) si care isi cumpara premiul de “mare scriitor” desi scrie “ermetic” si fara talent…
Acesta isi va atrage “interesul” spre banii lui inchipuiti de aceeasi “haita de hiene” … 
Titlul “Egoistul” merita sa fie scris cu ghilimele, pentru ca toti cei din jurul personajului principal il acuza ca ar fi egoist pentru ca nu-i alimenteaza cu bani dupa bunul lor plac, cand de fapt ei toti sunt niste profitori, manipulatori, lenesi.

Biletele pentru unica reprezentaţie in acest an la Timişoara a spectacolului ”Egoistul” costa, in funcţie de loc, intre 80 de lei, 100 de lei şi 120 de lei şi s-au pus in vanzare la Agenţia Operei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.