Uite pe mainile cui a ajuns Fabrica Regala de Tutun din Timisoara....

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.04.2014 20:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Viceprimarul PSD, Traian Stoia, dupa ce a rezolvat problemele cu cimitirele şi Abatorul din Timişoara, a ajuns şi pe la Fabrica de Ţigari, mai exact ceea ce a ramas din fosta fabrica, construita in anul 1847.
Şi a intocmit o noua somaţie pentru proprietar, pentru a incepe de urgenţa reparaţiile la cladirea care este şi monument istoric, in caz contrar intenţionandu-se sa se treaca la amenzi şi chiar la plangeri penale.

Ca şi alte spaţii industriale, nu numai din Timişoara, Fabrica de Ţigari a fost preluata de un aşa-zis dezvoltator imobiliar, SC New Century Development, evident cu sediul in Bucuresti, firma care aparţine miliardarului Ioan Niculae.

Fabrica de tutun din Timişoara era cea mai mare fabrica de tutun dupa cea din Fiume, la sfarşitul secolului 19.
Conform lui Berkeszi Istvan, in "Mica monografie a orasului liber regal Timisoara"(1900), in anul 1850 numarul functionarilor si muncitorilor era de 297, iar in anul 1900 numarul angajaţilor a ajuns la aproape 2.000, fabricandu-se intr-un an peste 200 milioane de tigari si tigari de foi (trabuc).”La inceputurile administratiei orasenesti, trabucurile se confectionau in Cetate, in cladirea dicasterialului, dar dupa ce aceasta aripa a cladirii a ars in anii 80, a fost mutata si fabricarea trabucurilor la Fabrica de Tutun. Producerea tutunului, tigarilor si trabucurilor a crescut continuu, si astfel trebuia marita cladirea si numarul de personal in mod corespunzator.
In anii 80 erau angajati 16 functionari si 1.700 de muncitori; in ultima vreme, numarul functionarilor este de 22, iar al muncitorilor intre 1.850 si 2.000, fapt prin care din cele 21 fabrici de tutun, Fabrica Timisoreana ocupa locul 2 (cea mai mare este la Fiume). Printre muncitori, femeile sunt in proportie de 90%; fondul de salarii total (referindu-ne la anii de pace) atinge 1.000.000 pana la 1.200.000 coroane, astfel incat castigul mediu al unui angajat este de 600 coroane pe an. Muncitoarele sunt angajate din cartierele apropiate, printre care si Mehala" - spunea Josef Geml, primar al orasului Timisoara, in cartea ”Timisoara de altadata in ultima jumatate de secol 1870 – 1920”.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.