Un FOCAR SEISMIC se afla chiar sub VATRA orasului TIMISOARA. Si un al doilea FOCAR in imediata apropiere!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.03.2017 08:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Orasul Timisoara este asezat, din punct de vedere tectonic, intr-o arie cu falii orientate est-vest,  marcata de existenta vulcanului stins de la Sanovita, precum si de apele mineralizate din subsolul  Timisoarei, cele de la Calacea spre nord si Buzias - Ivanda in sud, se spune in Master Planul Energetic  al judeţului Timiş.

Din studiile seismologice efectuate, incepand cu ultimele decenii ale secolului al XIX-lea si pana in  prezent, rezulta ca Banatul este o regiune cu numeroase focare seismice, care se grupeaza in doua  areale.
Un focar se afla in partea de sud-est a regiunii, al doilea in imediata apropiere a orasului Timisoara.
In apropiere de Timisoara se intersecteaza liniile seismice Periam–Varias-Vinga in nord-vest si Radna–  Parta-Sag in sud-est.
Un focar secundar se afla chiar sub vatra orasului Timisoara, se mai spune in Master Planul Energetic.

Timisoara este un centru seismic destul de activ, dar din numeroasele cutremure observate, putine au  depasit magnitudinea 6 pe scara Richter.
Din informatiile istorice rezulta ca inainte de 1901 au fost inregistrate 217 cutremure (cel mai  puternic din Timisoara fiind cel din 1879).
In perioada 1901 - 1950, au fost semnalate 129 cutremure, iar in perioada 1951-1999 au fost  inregistrate 97 cutremure, provocand pagube minore cladirilor vechi.
Cele mai importante miscari seismice inregistrate au fost cele din 1991 (12 iulie - cu magnitudinea de  5,7 pe scara Richter, 18 iulie - cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter, respectiv 2 decembrie - cu  magnitudinea de 5,5 pe scara Richter).
Se pare ca cel mai puternic cutremur din zona Banat a fost cel din 10 octombrie 1879, de la Moldova  Noua, cu o intensitate de VIII si numeroase replici.

Cutremurele banatene sunt caracterizate prin adancimea mica a focarului (5 - 15 km), zona redusa de  influenta in jurul epicentrului, miscari orizontale si verticale de tip impuls cu durata scurta,  perioade lungi de revenire in aceeasi zona.
La astfel de tipuri de seisme, sunt afectate mai mult structurile rigide (zidarie, diafragme, panouri  mari) si mai putin cele deformabile (cadre din beton armat sau metalice).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.