Un francez se joaca (artistic) cu 33000 de betisoare si 7 litri de lipici

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.05.2013 13:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - 33000 beţişoare, 1500 metri de fir de nylon, 7 litri de lipici, 26 de zile şi 26 de nopţi de lucru...
Din dorinţa de a stimula apariţia unor noi proiecte, Institutul francez din Timişoara şi întreprinderea Carpat Sticks s-au asociat pentru a organiza rezidenţa unui artist.
Proiectul s-a născut din ideea de a oferi posibilitatea unui artist să creeze şi în afara atelierului său şi, prin inventivitate, să transforme într-o clipă materia primă cu care lucrează angajaţii unei fabrici într-o operă de artă.
Astfel, cufundat în lumea industrială, David Bertizzolo crează, timp de o lună, o operă, rezultat al întâlnirilor sale cu angajaţii şi a utilizării beţişoarelor din lemn, specialitatea fabricii.
Progresând în fiecare zi, David Bertizzolo construieşte o sculptură în incinta fabricii, sculptură care va fi inaugurată la sfârşitul rezidenţei sale artistice, în 24 mai.
Aceasta va fi expusă la Carpat Sticks, unde, zi de zi, angajaţii vor putea urmări cu curiozitate sau amuzament cum obiectul muncii lor se transformă în operă de artă.
"Proiectul la care voi lucra în timpul rezidenţei mele în întreprinderea Carpat Sticks din Timişoara este axat în jurul noţiunii de teritoriu ca şi spaţiu încarnat. Closer investighează valoarea noţiunii de colectiv, de partajare şi de apropiere. Valorile inerente ale întreprinderii Carpat Sticks, acelea ale dezvoltării durabile, ale încarnării istoriei şi ale întemeierii echipei, m-au îndreptat imediat la reflecţia asupra noţiunii de teritoriu. Este o reţea simbolică indentitară, urma unei treceri, a unui loc de viaţă, amprenta oamenilor a căror sentiment al apartenenţei este legat de o percepţie comună a spaţiului şi a timpului. O întreprindere al cărui nume include teritoriul Carpaţilor şi care este în strânsă legătură cu teritoriul şi cu locuitorii săi"- spune David Bertizzolo.
David Bertizzolo este de formaţie arhitect, de unde şi rigoarea tehnică, şi importanţa pe care o acordă preciziei, spaţiilor şi volumelor în munca sa. Aproape de natură, artistul tinde să-şi orienteze munca spre exterior de câte ori are ocazia, utilizând elementele naturale ca materie primă pentru realizarea operelor sale.
În Closer, artistul a fost inspirat de la început de dimensiunea industrială a proiectului. Utilizarea aceluiaşi element (beţişorul pentru îngheţată) în număr nelimitat precum şi repetiţia mecanică a gestului, lucru care necesită precizie şi concentrare şi-au găsit rapid un loc important în demersul său artistic, bazat pe repetiţia mişcării şi pe multiplicarea unui obiect.
Etapele proiectului pot fi urmărite pe site-ul internet al Institutului francez (www.institutfrancais-roumanie.com) şi pe site-ul internet al artistului (projet-oaz.blogspot.ro).
Vernisajul se va derula vineri, 24 mai, de la ora 19, la Carpat Sticks (Str. I.I. de la Brad nr.15).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.