Un laureat al Premiului Nobel pentru Chimie a fost elev la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.10.2014 14:36 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Premiul Nobel pentru Chimie, in 2014, a fost imparţit de Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner pentru "dezvoltarea microscopiei fluorescente".

Fizicianul german Stefan W. Hell s-a nascut la 23 decembrie 1962 in... Arad şi este unul dintre directorii de la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica, in Göttingen, Germania.
Dupa ce a urmat scoala generala la Santana, in 1977 s-a inscris la liceul Nikolaus Lenau din Timisoara.
Un an mai tarziu,  Stefan W. Hell a plecat in Germania, unde s-a stabilit impreuna cu familia la Ludwigshafen.

Intre 1981 si 1987 a urmat cursurile Facultatii de Fizica la Universitatea din Heidelberg, unde a obtinut titlul de doctor in fizica in 1990, cu calificativul maxim - summa cum laudae.
Stefan Hell a inceput studiile la Universitatea din Heidelberg (Germania) in 1981, unde a obţinut doctoratul in fizica in 1990.

Intre anii 1991-1993, a lucrat la Laboratorul European de Biologie Moleculara din Heidelberg, apoi, pana in 1996, a lucrat ca lider de grup la Universitatea din Turku (Finlanda), in departamentul de Fizica Medicala, fiind, de asemenea, in anii 1993-1994, timp de 6 luni, invitat la Universitatea din Oxford (Anglia).

Stefan W. Hell este casatorit şi are doi fii şi o fiica.

###

La şedinţa Consiliului Local din Timişoara din 10 octombrie 2014, s-a luat in discuţie demararea procedurilor de conferire a titlului de cetaţean de onoare al municipiului Timişoara laureatului Premiului Nobel pentru Chimie, Stefan W. Hell.

In acelaşi timp, se va cauta o soluţie de a scoate in evidenţa a Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timişoara, instituţie care se poate lauda in acest moment ca a dat lumii doi laureaţi ai Premiului Nobel.

Herta Müller, scriitoare germana de limba germana şi romana, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2009, a fost de asemenea eleva a liceului din Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.