Unde-si petrec vanatorii si nomenclaturistii lui Adrian Nastase si Ilie Sarbu vacantele subventionate de stat?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.10.2015 13:25 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cand au organizat Regia Naţionala a Padurilor - Romsilva, in anii 2001-2004, Adrian Nastase şi Ilie Sarbu au creat un monstru al statului care invarte milioane de euro şi produce dupa cum se ştie.

Romsilva gospodareşte, evident durabil şi unitar, in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice si ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publica a statului, in vederea cresterii contributiei padurilor la imbunatatirea conditiilor de mediu si la asigurarea economiei nationale cu lemn, cu alte produse ale padurii si cu servicii specifice silvice, precum si coordonarea si implementarea programului national de ameliorare genetica a cabalinelor, promovarea pe plan national si international, a exemplarelor de cabaline valoroase din hergheliile Regiei Nationale a Padurilor, prin organizarea de competitii sportive, targuri si expozitii.
Totodata, prin intermediul celor 22 administratii de parcuri, unitati cu personalitate juridica, Romsilva administreaza 23 de parcuri nationale si naturale in care fondul forestier proprietate publica a statului.
Romsilva controleaza cam tot ce inseamna vanatoare, salmonicultura şi pescuit sportiv.
Mai mult, Romsilva deţine nenumarate cabane la nivel naţional.
Turismul de stat, insa, nu este chiar la indemana oricui.
In primul rand, prea puţini romani ştiu de existenţa cabanelor statului.
In al doilea rand, daca nu eşti venit pe vreo relaţie de prietenie cu şefii de la minister, nu prea eşti bagat in seama la cabanele statului.

In judeţul Timiş, Romsilva deţine patru cabane, Cabana Cheia Poieni, Chevereş, Fardea şi Pişchia 2, cum informeaza steul oficial al Regiei Naţionale a Padurilor.
Cabana Cheia Poieni este in administrarea Ocolului Silvic Cosava, in raza comunei Pietroasa, sat Poieni, la limita estica a judetului Timis.
Cabana este o constructie de 3 nivele din caramida si lemn si a fost construita in anul 1968 si modernizata si renovata in anul 2003.
Dispune de 9 camere duble cu baie proprie, TV si frigider, sala de mese, bucatarie, terasa, piscina.
Cabana Chevereş se afla la marginea padurii, la 3 km distanta de comuna Cheveresu Mare, a fost construita in anul 1978 si modernizata in anii 1991, 2000 si 2003.
Cabana Fardea este amplasata la iesirea din Fardea, in imediata apropiere a D.J 611 pe traseul Fardea – Matnicul Mic, la circa 200 m de Lacul de acumulare Surduc.
Cabana Pişchia 2 se afla in fondul de vanatoare 14 Pischia, care are o suprafata totala de 9313 ha, si este situata in partea centrala a ocolului silvic Timisoara si la extremitatea vestica a Dealurilor Lipovei.

Bataia peştelui in Banat se afla in judeţul Caraş-Severin, unde numarul de cabane ajunge la 12, cel puţin din datele aşa-zis oficiale ale Romsilva: Berzovita, Buhui, Pastravaria Valiug, Carneala, Garnita, Ochiul Bei, Perla Clisurii, Poiana Marului, Racasdia, Schit Km 36, Semenic, Smida.

Cabana de vanatoare Berzovita este amplasata pe malul drept al raului Radimna fata de sensul de curgere al apei şi situata altitudinal la o 150 m fata de nivelul marii, incadrarea in peisajul autohton fiind deosebit de mirifica, in acelasi timp rustica datorita amplasarii si anexelor ulterior construite.
Fiind construita in 1972, in timp degradarea acesteia a fost tot mai evidenta, astfel ca incepand din 1999 pana in 2003 s-au efectuat lucrari de renovare si modernizare.
Cabanele Buhui şi Carneala este pe platoul calcaros la Muntilor Aninei, altitudinal acest teritoriu fiind intre 240 m (altitudine minima in Valea Garlistei) si 1160 m (altitudine maxima in Vf. Leordisului).
Cabana Pastravaria Valiug se gaseste in fondul forestier administrat de OS Valiug, pe parcursul superior al raului Barzava.
Cabana Garnita este amplasata in raza Cantonului Silvic nr. 5 Garnita, din Districtul Silvic Vermes. A fost construita in anul 1999, inainte de anul 1999 fiind o anexa a cantonului Garnita.
Cabana Ochiul Bei este amplasata intr-o zona mirifica, situata in Rezervatia Ochiul Bei, din cadrul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.
Cabana de vanatoare Perla Clisurii se afla situata pe raza Oc. Silvic Berzasca, amplasata pe malul Dunarii langa localitatea Cozla.
Cabana Poiana Marului este  situata in  intravilanul  satului  Poiana  Marului.
Cabana Racasdia se afla in zona Oraviţei, iar Cabana Schit Km 36 este amplasata pe Valea Cernei, pe malul raului cu acelaşi nume, la 36 km de staţiunea Baile Herculane.
Cabana Semenic se afla situata pe Muntele Semenic, la aproximativ 200 m de partia de schi.
Cabana Smida este amplasata langa localitatea Bocsa Montana si este amplasata in bazinul hidografic Smida.

In celelalte judeţe ale Regiunii de Vest, Aradul aduna la un loc 10 cabane (Adea, Balta, Balesti, Casa de Vanatoare Savarsin, Centrul de Vizitare Ceala, Ciutarie, District Moneasa, Neudorf, Pavilion Cris, Pastravarie Moneasa), in vreme ce Hunedoara se mulţumeşte doar cu 4 (Centrul de Vizitare Nucsoara al Parcului National Retezat, Gura-Apei, Punctul de Informare Bradatel al Parcului National Retezat, Roscani).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.