Universitatea de Vest, cea mai competitiva din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.05.2014 17:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Universitatea de Vest din Timişoara a participat alaturi de peste 850 de universitaţi la prima activitate de clasificare instituţionala a universitaţilor demarata de Uniunea Europeana sub denumirea de U-Multirank.

Noua evaluare a universitaţilor finanţata cu peste 2 milioane de euro din fonduri UE a realizat o analiza complexa a universitaţilor participante prin raportare la urmatoarele criterii: (I) performanţa cercetarii, (II) calitatea activitaţilor de predare şi invaţare, (III) orientarea internaţionala a universitaţilor, (IV) succesul transferului de cunoştinţe catre mediul socioeconomic (parteneriatele cu mediul de afaceri şi start-up-uri), (V) implicarea universitaţilor la nivel regional.
Domeniile care au fost stabilite pentru a pilota acest demers de evaluare a instituţiilor de invaţamant superior au fost: fizica, inginerie electrica, inginerie mecanica şi studii in domeniul de afaceri (business).

Universitatea de Vest din Timişoara a furnizat informaţii specifice pentru doua dintre domeniile menţionate: fizica şi studii de business.

„Aceasta clasificare confirma munca depusa la Universitate de catre intreaga comunitate si subliniaza, din nou, calitatea procesului de educatie si cercetare, aducand mult respect familiei UVT, cat si Timisoarei ca puternic centru universitar”, spune rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Din Romania, in procesul de evaluare, alaturi de Universitatea de Vest din Timişoara au mai participat toate universitaţile din consorţiul Universitaria (Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj-Napoca şi Academia de Studii Economice din Bucureşti), precum şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara din Cluj-Napoca şi Academia Navala "Mircea cel Batran" din Constanţa.

UVT este singura universitate din Timişoara care şi-a asumat acest exerciţiu de transparenţa şi deschidere spre o evaluare internaţionala specifica invaţamantului superior.
Rezultatele obţinute poziţioneaza UVT pe locuri fruntaşe la nivel naţional, pe poziţii comparabile cu cele ocupate de universitaţile din consorţiu.
Astfel, dupa criteriul cercetarii ştiinţifice şi a conexiunilor specifice (research and research linkages ranking)  UVT ocupa poziţia 3 la nivel naţional, fiind devansata de Universitatea Bucureşti şi Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (respectiv poziţia 584 dintr-un total de 792 de universitaţi evaluate, Universitatea Bucureşti -574, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca -576).
Raportat la implicarea universitaţilor in mediu economic, UVT este poziţionata pe locul 5 la nivelul universitaţilor participante din Romania (poziţia 551 din total de 724 de universitaţi participante), iar in ceea ce priveşte studiile de afaceri (business studies) UVT ocupa poziţia 2 din randul universitaţilor romaneşti, dupa Academia de Studii Economice (UVT – poziţia 80 din totalul celor 395 de universitaţi participante).

U-Multirank a inclus peste 850 de universitaţi participante (dintre care 62% din Europa), din 74 de ţari şi a colectat informaţii specifice de la peste 60000 de studenţi.
Pentru anul 2015, alaturi de cele 4 domenii deja incluse vor şi adaugate spre clasificare Psihologia, Informatica (Computer science) şi Medicina.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.