Unul dintre cei mai celebri pictori ai lumii, la Muzeul de Arta din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.05.2014 16:04 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Expoziţia „Rembrandt. Apogeul Artei Gravurii” va fi prezenta in acest an pe simezele Muzeului de Arta Timişoara.
Publicul timişorean va putea admira peste 250 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe placile lui Rembrandt aflate la Muzeul Luvru din Paris.

Miercuri, 4 iunie a.c. la ora 12, la Palatul Baroc, din Piaţa Unirii nr. 1, va fi semnat şi protocolul privind itinerarea expoziţiei la Timişoara intre reprezentantul deţinatorului acestei colecţii, Thomas Emmerling, de la Euro Art Luxembourg, şi prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timişoara.

Gravurile originale au fost obţinute prin imprimare de pe placile lui Rembrandt aflate la Muzeul Luvru, restaurate şi prelucrate de Amand Durand intre anii 1865-1867, la solicitarea Bibliotecii Naţionale Franceze. Aşa dupa cum declara serviciul de presa al colecţionarului, este vorba despre cea mai mare expoziţie de gravuri ale lui Rembrandt van Rijn in Romania.
Pe simezele Muzeului de Arta Timişoara se vor afla 273 de gravuri din totalul de 286 realizate de maestrul olandez de-a lungul vieţii sale.

###

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a nascut la 15 iulie 1606, la Leiden, şi a murit la 4 octombrie 1669, la Amsterdam.
A fost un pictor şi gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale.

A trait in epoca ce s-a numit "varsta de aur olandeza", timp in care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politica a Olandei au atins apogeul.
Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri şi peste 2000 desene.
Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care şi-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenuşa, sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (Élie Faure).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.