UVT despre cumnata premierului Sorin GRINDEANU: Vorbeste cel putin NEPOTRIVIT...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.05.2017 18:37 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Aura Danielescu, care ocupa in prezent funcţia de inspector şcolar general, şi-a manifestat, in mass-media, dezacordul cu privire la schimbul dintre un teren deţinut de UVT şi unul aflat in proprietatea administraţiei locale.
„Marinimia colegilor noştri de la Universitate ar trebui sa mearga pana acolo incat sa dea acea bucaţica de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb”, astfel au fost preluate de presa locala declaraţiei inspectorului Aura Danielescu.

In acest context, Universitatea de Vest Timisoara face unele clarificari:

”1. In primul rand, dorim sa reamintim faptul ca UVT şi Primaria Timişoarei se afla in negocieri pentru un schimb de terenuri. Mai exact, administraţia locala a solicitat instituţiei noastre cedarea fostei popote care se afla in zona strazii Oituz, colţ cu str. Popa Şapca, in vederea edificarii unei parcari supraetajate. In acest context, cele doua instituţii au ajuns la un acord de principiu pentru ca terenul din Oituz sa fie dat la schimb cu Liceul CFR. Acest acord reprezinta expresia preocuparii Universitaţii de Vest pentru binele oraşului Timişoara.
2. Infrastructura Universitaţii de Vest este semnificativ subdimensionata in raport cu activitatea pe care o desfaşoara. In anul 1989/90, UVT avea 4377 de studenţi, in timp ce inmatricularile ultimilor ani se situeaza in jurul cifrei de 15 000. Daca la nivel naţional rata acoperirii cererilor de cazare este de aproximativ 75% (conform studiului ANOSR – “Echitate in educaţie” din 2011), la nivelul Universitaţii de Vest din Timişoara, rata acoperirii cererii de cazare este de doar 32 %, cu mult sub media naţionala. Multe dintre activitaţile didactice ale Universitaţii de Vest se desfaşoara in spaţii ale altor instituţii, de exemplu studenţii la actorie repeta la Casa de Cultura a Studenţilor. Pentru Universitatea de Vest din Timişoara extinderea infrastructurii nu este un capriciu, ci o necesitate. O infrastructura adecvata este o premisa a calitaţii in educaţie şi cercetare.
3. Universitaţile se bucura de autonomie, in baza principiului responsabilitaţii. Altfel spus, funcţioneaza mai degraba dupa o logica a pieţei, pot inregistra şi echivalentul profiturilor, dar şi pierderi. Sunt semnificativ diferite de instituţiile publice, cum este şi inspectoratul şcolar, care funcţioneaza dupa logica instituţiilor bugetare. Universitatea de Vest din Timişoara are o strategie de dezvoltare, iar conducerea universitaţii poarta responsabilitatea pentru implementarea acesteia. Deciziile strategice, cum este cea pe care o sugereaza dna Danielescu, pot avea un impact major asupra viitorului universitaţii, ii pot afecta capacitatea de a atrage studenţi. Privite din perspectiva responsabilitaţii, afirmaţiile dnei Danielescu sunt cel puţin nepotrivite. 
4. Cat despre materializarea interesului Universitaţii de Vest pentru binele oraşului, ne rezumam sa amintim urmatoarele aspecte:
In anul 2008, Universitatea a dat in folosinţa gratuita un teren central de 4500 mp, pentru edificarea de spaţii de invaţamant destinate Liceului Lenau, care ajunsese intr-o situaţie dificila din cauza retrocedarilor.
Universitatea a donat administraţiei locale terenurile necesare crearii unei noi infrastructuri rutiere in zona viitorului campus studenţesc din zona Oituz, o suprafaţa de 8000 mp (intre Piaţa Unirii şi Iulius Mall).
Din fonduri proprii, UVT a amenajat parcul de pe strada Oituz, a carui utilizare se face in regim de acces liber.

Ne pastram, aşadar, dreptul de a decide singuri unde stabilim echilibrul dintre planurile de dezvoltare instituţionala şi sprijinul acordat administraţiei publice locale pentru dezvoltarea oraşului Timişoara”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.