Vanatorii de comori au belit-o! Statul vrea cate un paznic la fiecare detector de metale!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.04.2016 17:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Specialişti din cinci judeţe ale ţarii s-au reunit la Timişoara pentru a dezbate utilizarea detectoarelor de metale in prospectarea arheologica.

Masa rotunda organizata de Direcţia pentru Cultura Timiş şi intitulata “Utilizarea detectoarelor de metale – intre hobby şi infracţiune” a reunit specialişti de la direcţiile de specialitate şi inspectoratele judeţene de poliţie din Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Alba şi Timiş.
Cei peste 20 de participanţi au luat in discuţie un fenomen inregistrat la nivel naţional: acela al degradarii şi distrugerii patrimoniului arheologic de catre utilizatorii de detectoare de metale.

Acesta este cu atat mai grav cu cat datele statistice dau un raspuns ingrijorator.
Numarul utilizatorilor de detectoare de metale a crescut spectaculos in ultimii ani, nu la fel insa şi cel al descoperirilor raportate de aceştia autoritaţilor.
Astfel, daca  perioada 2006 – 2012 existau cel mult 7 solicitari de autorizare intr-un an, in perioada urmatoare numarul acestora a crescut de mai bine de 4 ori.
In prezent, la nivelul judeţului Timiş exista peste 100 de posesori autorizaţi de detectoare.
Numarul descoperirilor raportate de aceştia este insa de.... 25 de ori mai mic.

“Numarul detectoriştilor este din ce in ce mai mare, iar controlul asupra descoperirilor facute de aceştia este foarte dificil. Aproape imposibil, am putea spune. Motivele sunt mai multe: preţul unui detector este mic, legislaţia este ambigua, iar tentaţia recompenselor venite de la stat in cazul unei descoperiri intamplatoare este foarte mare. Sa nu uitam ca statul ii rasplateşte pe cei care descopera intamplator artefacte cu 30 pana la 45% din valoarea acestora. Unde situam insa graniţa intre descoperire intamplatoare şi… cautare intenţionata. Aceasta este doar una dintre problemele stringente care are nevoie de o soluţie.” – a spus Angelica Balos – consilier la Direcţia Judeţeana pentru Cultura din judeţul Hunedoara, unul dintre judeţele cele mai afectate de acest fenomen.

Specialiştii considera ca, in viitorul Cod al Patrimoniului, ar trebui facuta o precizare clara conform careia detecţia de metale nu constituie o descoperire arheologica intamplatoare, ci o acţiune de cautare deliberata şi ca orice cautare cu detectorul de metale trebuie facuta doar in prezenţa unui specialist din instituţiile abilitate, dupa o reglementare clara a situaţiei terenului pe care aceasta cercetare se face.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.