Veteranii de razboi care au trecut Prutul

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.08.2014 16:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - La Muzeul Banatului din Piata Huniade nr. 1 din Timisoara, au fost comemoraţi miercuri, 20 august 2014, eroii si veteranii de razboi din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever”, de veteranii de razboi si de urmasii acestora printr-un moment festiv, la care au participat si preotul diacon George Dimoiu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Timisoara, maiorul Sorin Homeag, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi—Filiala Timis, generalul de brigada in retragere Constantin Maracine, precum şi militari din Brigada 18 Mecanizata si cercetatori de la Muzeul Banatului.

Daca in 1992 la momentul festiv participau 78-80 persoane, in prezent in Timisoara mai sunt doar 4-5 veterani de razboi, care nu mai pot participa din cauza varstei inaintate.
Din acest motiv, veteranii de razboi ai regimentului si urmasii acestora, la initiativa profesorului Laurentiu Mioc si a colonelului (r) Neculai Stegarita, au decis continuarea traditiei de comemorare a eroilor si a veteranilor de razboi din Regimentul 6 Artilerie Grea roman, fiind cea mai longeviva manifestare a veteranilor de razboi din armata romana.

Infiintat in 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea roman a avut garnizoana de resedinta la Alba Iulia, comuna Floresti (judetul Cluj), Sibiu si Timisoara (sediul Muzeului Banatului din Piata Huniade nr. 1).
A participat la campania armatei romane impotriva Uniunii Sovietice de la inceputul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind actiunile de lupta ale trupelor romane si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) si cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), pana la 23 August 1944.
Dupa lovitura de stat de la 23 August 1944, cand Romania s-a alaturat Natiunilor Unite, a luat parte in cooperare cu trupele romano-sovietice la actiunile de lupta impotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, esecul ofensivei germano-maghiare asupra Timisoarei (10-17 septembrie 1944) si revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul national al Romaniei (25 octombrie 1944).

Sub conducerea veteranului de razboi Constantin Calina, veteranii de razboi din acest regiment au organizat intre 1987-2011 cate un eveeniment in memoria celor cazuti pe campul de lupta in fiecare an la 20 august, la sediul Muzeului Banatului din Piata Huniade nr. 1 din Timisoara, regimentul  supravietuind ofensivei sovietice declansata la 20 august 1944 pe aliniamentul Iasi-Chisinau.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.