Viceprimarul Dan Diaconu si Emil Boc, in aceeasi barca

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.10.2012 17:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Reprezentanti ai oraselor Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta si Timisoara viziteaza exemple de bune practici in domeniul dezvoltarii urbane durabile.
Olanda are avantajul si experienta. Romania are ambitia si spatiul.Pentru a vedea cum functioneaza dezvoltarea urbana in Olanda, o delegatie romaneasca va vizita trei orase mari din Olanda, in perioada 7–10 octombrie 2012.
Delegatia este formata din reprezentanti oficiali din cele patru orase mari din Romania: primarul Emil Boc de la Cluj-Napoca, viceprimarii oraselor Bucuresti, Constanta si Timisoara. Din partea Timişoarei participă viceprimarul Dan Diaconu. Acestia vor fi insotiti de catre arhitectii sefi, de reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si reprezentanti ai Portului Constanta.
In timpul vizitei de trei zile in Olanda, participantii se vor intalni cu omologi olandezi si vor vizita companii publice si private, specializate in dezvoltare urbana si economica, locuinte si promovarea oraselor. “Unul dintre obiectivele acestei vizite este incurajarea stabilirii de noi contacte si colaborari care sa duca mai departe la schimb de cunostinte si experiente intre cele doua tari.” spune Meta van Drunen, partener in Dutch Initiative Sustainable Cities (DISC).
Delegatia va vizita Katendrecht, o peninsula in vechiul port Rotterdam, o zona care a intampinat multe probleme in trecut si care a fost transformata intr-un cartier atractiv multifunctional. In timpul vizitei in orasul Eindhoven, participantii vor vedea cum orasul a dezvoltat Parcul Stiintific, in stransa colaborare cu institutele de cercetare si sectorul privat. Un tur cu barca pe canalele din orasul Utrecht va furniza o imagine de ansamblu asupa modului de functionare si de utilizare a apei ca o calitate urbana.
In vecinatatea Garii Centrale din Utrecht are loc, in prezent, renovarea retelei traditionale de canale, dupa ce a fost inchisa pentru mai bine de o jumatate de secol. Aceasta renovare face parte din planul de dezvoltare a zonei si este unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din Olanda.
In Eindhoven delegatia va vizita o fosta fabrica a companiei Philips, care acum este un monument industrial care ofera apartamente si facilitati pentru companii aflate la inceput de drum. Colaborarea intre municipalitate, industrie si universitate (conceptul triplu helix) a dus la dezvoltarea zonei Brainport Eindhoven, care in 2011 a primit premiul pentru Comunitatea Inteligenta a Anului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.