Victor PONTA, ai belit-o! Ministrul Mircea Dumitru e sustinut de Marilen Pirtea...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.07.2016 09:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Ministrul Mircea Dumitru are susţinerea Consorţiului „Universitaria”. Sprijinim demersuri in extinderea autonomiei, creşterea finanţarii şi impunerea standardelor de calitate

Noi, rectorii universitaţilor din Consorţiul „Universitaria”, am primit cu optimism numirea dlui Mircea Dumitru in funcţia de Ministru al Educaţiei. Desigur, orizontul de timp pe care il are la dispoziţie in guvernul condus de dl Dacian Cioloş nu este foarte generos. Cu toate acestea, suntem increzatori in capacitatea prof. Dumitru de a propune şi implementa o serie de masuri cu impact semnificativ asupra invaţamantului romanesc.

Un prim argument ar fi experienţa domniei sale ca rector al unei instituţii de invaţamant emblematice pentru Romania, Universitatea din Bucureşti. Dupa patru ani de mandat, dl Dumitru a obţinut din nou sprijinul comunitaţii academice, fiind reales rector. Reamintim faptul ca acesta a aparat valorile universitare in situaţii complexe, dintre care cea mai rasunatoare a fost demersul de retragere a doctoratului dlui Ponta.

Un al doilea argument vine din implicarea in politicile din invaţamantul superior. Domnia sa este una dintre persoanele care şi-au pus amprenta asupra poziţiilor Consorţiului in ultimii patru ani. A militat cu consecvenţa pentru universitaţi puternice care sa ofere invaţamant superior de calitate. Reamintim in acest context unele dintre solicitarile recente ale Consorţiului „Universitaria”, al caror semnatar este şi dl Dumitru:
Retragerea imediata a OUG 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016;
Aducerea imediata a finanţarii pe student cel puţin la nivelul celei din 2008 şi elaborarea unui calendar de creştere pana la nivelul mediu din ţarile foste comuniste ale UE;
Stabilirea unui calendar pentru atingerea pana in 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare.
Nu in ultimul rand, un argument solid consta in punctele tari ale mandatului dlui Adrian Curaj. Ministrul Mircea Dumitru preia o construcţie instituţionala consolidata, realizata in spiritul Legii 1/2011 şi in spiritul bunei guvernari.

Il vom sprijini pe prof. Dumitru in deciziile pe care le va lua, in special in legatura cu extinderea autonomiei universitare, creşterea finanţarii instituţiilor de invaţamant superior şi impunerea standardelor de calitate. Ne asumam sa ne implicam activ, sa gasim soluţii pragmatice pentru problemele actuale ale invaţamantului, alaturi de Minister. Mai mult, vom depune toate eforturile posibile pentru a convinge politicienii şi publicul sa prioritizeze cu adevarat educaţia. O prima ţinta in acest sens este rectificarea bugetara din acest an, in urma careia educaţia trebuie sa fie beneficiara unor sume importante.

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea

Preşedintele Consorţiului „Universitaria”
Rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.