Vin banii la Teatrul National din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.09.2015 16:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Guvernul a alocat fondurile necesare pentru plata celei de-a treia tranşe din titlurile executorii stabilite prin hotarari judecatoreşti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale in favoarea angajaţilor mai multor instituţii de cultura.
A treia tranşa a titlurilor executorii, aferenta anului 2016, se plateşte anticipat in cursul acestui an.
Astfel, bugetul Ministerului Culturii va fi suplimentat cu suma de 1,911 milioane de lei, necesara pentru plata titlurilor executorii de catre Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Opera Naţionala Romana din Iaşi, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Opera Maghiara din Cluj Napoca, Teatrul Naţional din Targu Mureş, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Filarmonica „George Enescu” şi Biblioteca Naţionala a Romaniei.
De asemenea, suma de 106.000 lei  va suplimenta bugetul Ministerului Culturii in vederea plaţii titlurilor executorii de catre direcţiile de cultura ale judeţelor Bacau, Botoşani, Buzau, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Suceava şi Vrancea.
Aceste sume reprezinta 70% din necesarul acestei tranşe, iar diferenţa de 30% (reprezentand 864.000 de lei) va fi asigurata din bugetul Ministerului Culturii.
Pana in prezent, au mai fost alocate 5,761 milioane de lei, reprezentand plata titlurilor executorii in domeniul culturii, aferente primelor doua tranşe aferente anului 2016, dar care s-au platit anticipat in acest an.

In anul 2015, instituţiile şi autoritaţile publice, precum şi celelalte persoane juridice de drept public, au putut plati tranşa/tranşele aferente celui de-al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca a devenit executorie.
Plata sumelor s-a esalonat in patru tranşe egale dupa cum urmeaza: Prima şi a doua tranşa incepand cu 1 martie 2015, A treia tranşa incepand cu 1 iunie 2015, A patra tranşa incepand cu 1 februarie 2016.
Sumele platite se actualizeaza cu indicele preţurilor de consum publicat de Institutul Naţional de Statistica.
Potrivit Legii bugetului pentru 2015, in bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale – a fost prevazuta o suma globala pentru plata titlurilor executorii din care, prin Hotarari ale Guvernului, se pot aloca instituţiilor fonduri suplimentare pentru plata acestor obligaţii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.