Vine apocalipsa in Piata Victoriei din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.06.2014 16:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Costume SF, argintii, arme sofisticate si bizare, biciclete suprapuse, picioroange - iata cateva dintre ingredientele care dau viata ultimului spectacol din Piata Victoriei care se joaca in editia din acest an al Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST - FDR).

Luni, de la ora 17,00, in Piata Victoriei,  se va derula spectacolul intitulat Geografia Inutil, de Peca Stefan, jucat de Erro Grupo din Brazilia.

Grupo Erro (Brazilia) prezinta GEOGRAFIA INUTIL de Peca Ştefan
Distribuţia: LUANA RAITER, SARAH FERREIRA, LUIZ HENRIQUE CUDO, PEDRO BENNATON
Decorul şi costumele LUANA RAITER
Sound Design: JOAO GARCIA
Regia artistica PEDRO BENNATON

Perioada medievala e un context comun de origine atat pentru limba romana, cat şi pentru cea portugheza, Brazilia şi Romania fiind cele mai indepartate – geografic vorbind -  ţari latine cu un vocabular comun. Cum Geografia inutil şi-a propus sa gaseasca punctele comune intre cele doua culturi, o privire aruncata asupra practicilor medievale a fost inevitabila, aşa cum a fost şi analiza stereotipurilor legate de fiecare dintre ele, aşa cum sunt ele exploatate de industria turistica.
Romania e ţara gimnasticii şi a lui Dracula, frumuseţea ascunsa şi inca neexplorata a Europei, iar Brazilia este ţara fotbalului şi a sambei, a plajelor şi a fetelor, a violenţei şi jafului, unde chiar şi oamenii saraci sunt intotdeauna fericiţi.
Plecand de la aceste premise, Geografia Inutil  exploreaza cu mult umor şi cu multa energie relaţia dintre un barbat şi o femeie care, pornind de la o cladire şi de la strazile ce o inconjoara, vor propune schimbari de perspectiva asupra unuia şi aceluiaşi loc.
Spectacolul, in care se vorbesc limbi felurile (romana, portugheza, franceza, italiana, spaniola, latina şi engleza), reprezinta totodata un gest de adio faţa de sens şi un ironic „bine ai venit” spus aparenţelor.
Proiectul a primit premiul Edital Elisabete Anderle 2013, din partea Fundaţiei Culturale Santa Catarina, Guvernul Statului Santa Catarina – Brazilia.

Tot luni, 16 iunie, de la ora 22, Piaţa Victoriei ii va gazdui pe polonezii de la Teatr Snow, care prezinta specyacolul ULRO, o alta poveste care urmeaza apocalipsei.

Teatr Snów (Polonia) prezinta ULRO
Distribuţia: WIOLETA GRODKOWSKA, MAŁGORZATA CZARNECKA, ZDZISŁAW GÓRSKI, AGATA KOZAKOWSKA, KATARZYNA LEPIANKA, MONIKA ROGUSZCZAK, MARCELINA SZCZURASZEK, PAWEŁ SZCZYGŁOWSKI, ROKSANA WICZK
Costumele  ALICJA GRUCA
Scenariul şi regia artistica ZDZISŁAW GÓRSKI

Un spectacol nocturn, cu efecte spectaculoase de lumina şi atmosfera science fiction, Ulro vorbeşte despre cel mai mare pericol ce planeaza asupra omului modern: pericolul uitarii.
Deşi ne putem adapta la absenţa sacrului, niciunul dintre noi nu are puterea de a descifra o lume lipsita de el.
O parabola a totalitarismului spusa in modul cel mai spectaculos, de pe picioroange, Ulro este o producţie plina de culoare, dar şi de forţa, care exploreaza simbolul unui taram al suferinţei spirituale, imprumutat de la scriitorul William Blake.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.