Vipera Banatului, de la disparitie la ferma

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.09.2012 15:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Vipera cu corn, cunoscută sub numele ştiinţific de vipera ammodytes ammodytes, are cel mai periculos venin dintre toate speciile de vipere întâlnite în România şi mai poate fi întâlnită, destul de rar, în zona de sud-vest a ţării, mai exact în zona Banatului,mai ales prin parcurile naţionale Porţile de Fier şi Domogled-Cerna.
Dar, deşi este declarată specie strict protejată, datorită scăderii dramatice a numărului de exemplare în ultimul secol şi a distrugerii habitatelor, vipera cu corn se găseşte tot mai des în anunţurile de mică publicitate.
În timp ce pe teren vipera cu corn este tot mai greu de întâlnit, nimeni neştiind măcar ca idee în ce măsură mai există sau nu, fermele de vipere sunt afaceri tot mai rentabile. Deşi este nevoie de autorizaţie specială şi certificat de naştere.
Un gram de venin de viperă cu corn este estimat la o valoare de 1.200-1500 de euro.
Cu un efectiv de 20 de vipere, se obţine un venit de la 25.000 de euro/an, veninul fiind foarte căutat de fabricile de medicamente.
Habitatele preferate ale viperei cu corn sunt de obicei locuri uscate, accidentate, cu piatră şi tufişuri.
Hrana preferată o reprezintă rozătoarele mici şi diferitele specii de şopârle.
Viperele cu corn se împerechează primăvara, iar toamna nasc între 4 şi 7 pui.
Ating o lungime de până la un metru, faţă de rudele din Dobrogea, vipera ammodytes montadoni, care-i mai mică cu vreo 20 cm şi mai puţin periculoasă.
Vipera cu corn este în general defensivă şi muşcătura pune viaţa în pericol numai în cazuri deosebite, când persoana suferă de o boală mai gravă.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.