Voi stiti sa recunoasteti discriminarea?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.03.2012 22:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Miercuri, 21 martie 2012, de la ora 11.30, în Timişoara, la Centrul regional de afaceri, sala Europa, se continuă Conferinţele Consiliului Naţional Femina, o serie de şase evenimente, desfăşurate în judeţele Iaşi, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara şi Bucureşti.
85% dintre români spun că nu au cunoştinţă de vreun act de abuz suportat de o cunoştinţă apropiată. Asta nu înseamnă că ele nu există, ci doar că nu avem puterea să le recunoaştem.
Laura Romanic este din Botoşani, iar la o lună după ce a anunţat că este însărcinată, angajatorul a găsit o metodă să o disponibilizeze. Laura a atacat decizia în instanţă şi a avut câştig de cauză. Hotararea executorului judecătoresc nu a fost însa pusă în aplicare nici azi, după mai bine de doi ani. Rămasă fără soluţii, Laura ne-a scris: "Din reclamant am ajuns pârât în patru dosare, mi s-a pus sechestru pe casă (...). Am datorii, eu şi copiii dormim pe jos, iar penalităţile curg pe zi ce trece." Laura Romanic este doar una dintre femeile care beneficiază de consiliere juridică gratuită în cadrul proiectului FEMINA.

În cele mai multe dintre situaţiile de abuz, victimele renunţă să-şi apere drepturile pentru că nu au sprijin din partea celor apropiaţi ca să traverseze un astfel de episod, dar mai ales pentru că nu cred în puterea justiţiei. Chiar şi în cazurile fericite în care instanţa le dă câştig de cauză, procedurile sunt greoaie. Conform unei cercetări cu relevanţă naţională realizată în cadrul proiectului, 8% dintre femei declară că şi-au pierdut locul de muncă în urma deciziei de a deveni mame, iar mai mult de jumătate susţin că le-a fost limitat accesul la oportunităţi în carieră doar pentru că sunt femei. Una din trei femei este discriminată la locul de muncă, dar numai 2% din cazuri ajung în justiţie.

În România, peste 8% dintre femeile care au decis să facă un copil şi-au pierdut locul de muncă.
Majoritatea dintre noi nu suntem informaţi de existenţa legilor care să ne protejeze împotriva acestor situaţii şi să ne ofere şanse egale pe piaţa muncii. Acesta este rezultatul unui sondaj INSOMAR realizat în cadrul proiectului “FEMINA - Formare pentru jurnalişti, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Naţională şi Advocacy pentru afirmarea egalităţii de şanse şi de gen”.

Scopul Conferinţelor este acela de a atrage atenţia asupra lipsei de informare în domeniul egalităţii de şanse şi de gen. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Teodorescu (INSOMAR) va prezenta rezultatele Raportului de Cercetare Femina, iar invitaţii vor împărtăşi experienţele personale în zona discriminării la locul de muncă.
La Timişoara vor fi alături Adela Dinu – Director Executiv APFR, Prof.univ.dr.Gheorghe Teodorescu – INSOMAR, Prof.Univ.Reghina Dascăl din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Dr.Marghit Şerban – Preşedinte fondator al Fundaţiei „Cristian Şerban„ pentru Ajutorarea Copiilor Bolnavi, Delia Panait – FRONT, precum şi experţi şi reprezentanţi ai instituţiilor publice locale.
Conferinţa Consiliului Naţional FEMINA va fi moderată de către Melania Medeleanu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.