Vrei ceva Made in Banat? Avem... biscuiti cu masline, termopane traditionale si-un halat de baie!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.04.2015 21:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Lume subţire la sediul CCIAT din Pţa Victoriei, de la Pancevo, Kikinda, Zrenjanin şi alte localitati din Serbia, pana la asociatii de afaceri si de intreprinzatori din Timişoara.
Unde? Pai, la evenimentul care a marcat incheierea proiectului MADE IN BANAT, care a avut ca obiectiv final... creşterea competitivitaţii IMM-urilor care realizeaza produse şi servicii specifice regiunii Banatului şi imbunatatirea calitatii vietii oamenilor din regiunea transfrontaliera.

Şi ca orice manifestare care se respecta şi, mai ales, cu fonduri europene de cheltuit, s-au mai acordat şi o gramada de diplome de excelenţa şi trofeul Made in Banat celor care au sprijinit si promovat proiectul si, fireste, celor 13 firme (5 din RO si 8 din SE) care vor primi marca MADE IN BANAT.
Oficial, proiectul “Made in Banat” a aparut din nevoia de a sprijini dezvoltarea unei economii competitive in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia.
Aşa ca in perioada de implementare de 18 luni s-a trecut la crearea retelei de cooperare economica transfrontaliera, dar şi dezvoltarea unei platforme electronice, elaborarea Ghidului MADE IN BANAT, precum şi  acordarea marcii “Made in Banat” unui numar de 13 firme – 5 din Romania (Banatul romanesc) şi 8 din Serbia din regiunile vizate de proiect (marca inregistrata la OSIM Romania şi entitatea omologa din Serbia).

Ei, şi aici lucrurile se precipita şi chiar devin mişto...
Produsele care primesc marca “Made in Banat” din zona Kikinda sunt boiaua de ardei şi branza de Mokrin, zona Zrenjanin s-a remarcat cu margarina „Dobro jutro”, uleiul de floarea soarelui şi crapul de Ečka, in timp ce zona Pancevo va incanta planeta cu pasta pentru curaţat de uz casnic, tencuiala decorativa şi... alcool etilic.
Ca produs suta la suta Made in Banat nu am recunoscut decat... alcoolul etilic, mai ales dupa cantitatea pe care o confisca poliţia de frontiera saptamanal la graniţa cu sarbii...

Şi mai mişto sunt produsele care primesc marca “Made in Banat”, dintre cele romaneşti...
Citez: Agregat natural de balastiera, Biscuiţi (crackers) cu masline, Geam termoizolant / termopan, Suport reglabil pentru cilindrii hidraulici cu dubla acţiune şi Halat de baie...
Mama, ce tare-i Banatul frate, mi-am zis, cand am vazut ca se poate lauda cu ditamai... agregatu natural de balastiera!
Cat despre biscuiţii/crackers cu masline, uite ca a ramas un gol in istoria care spune ca turcii atunci cand au fugit de frica austro-ungarilor au dat foc la livezile tradiţionale de maslini, care se intindeau cat vedeai cu ochii de-a lungul şi de-a latul Banatului....
Cum? N-aţi auzit de termopanele made in Banat? Pai, trebuie spus ca atunci cand s-au napustit romanii şi au ocupat Banatul, in 1919, suparaţi ca s-au chinuit mai mult decat cu orice alta provincie istorica, au tabarat şi au furat termopanele ungurilor, care le spuneau pe atunci geamuri termoizolante...
Urmeaza un alt element esenţial al marcii Made in Banat, şi anume, staţi sa silabisesc bine, suport-reglabil-pentru-cilindrii-hidraulici-cu-dubla-acţiune.
Aşa ca daca vreţi un produs suta la suta banaţean, luaţi un halat de baie. Turceasca...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.