Vrei o biserica? Du-te la second-handul viceprimarului Traian Stoia....

Scris de Titus Balan | Publicat in 22.06.2013 14:33 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Viceprimarul Traian Stoia da biserica evanghelica cui vrea el si face trocuri imobiliare cu patrimoniul orasului.
E simplu sa dai doua biserici la schimb cu doua scoli. Adică dă Millenium şi biserica de la Punctele Cardinale pentru Colegiul Bănăţean şi Dositei Obradovici. Ca doar nu a avut nici o contributie la nici carele din ele.

Poate dă şi Sinagoga de pe strada Mărăşeşti... C-aşa învăţat el la şcoala de partid a PSD-ului şi la lecţiile particulare de la Timco...
„Primăria Timişoara este proprietara...  bisericii de la Punctele Cardinale, din spatele părculeţului``.
Ca doar e greu de pronuntat si stiut cine a fost Bratianu, daramite dr Russel.
Edificarea  unei biserici evanghelice în Timişoara a devenit o necesitate de la mijlocul secolului XVIII, odata cu inmultirea colonistilor, preponderent germani, din al doilea val de migratie.
Spre deosebire de primul val de dupa preluarea controlului cetatii Timisoarei de trupele austriece, care erau majoritari catolici, urmatorii colonisti care au venit in noua provincie a Banatului erau si reprezentantii unor biserici reformate.
La inceput, nu s-au bucurat de aceleasi drepturi religioase ca ceilalti cetateni mai vechi ai zonei.
Iata de ce a fost necesara o viziune liberala si iluminata in spiritul veacului adusa de tanarul imparat Iosif al doilea.
Acest adevarat reformator al secolului al 18-lea a ramas in constiinta ardelenilor si pentru sprijinul acordat bisericilor si manastirilor ortodoxe, in nenumaratele calatorii in Ardeal si Bucovina.
In zona Nasaudului, inca sunt de actualitate nume de sate date in memoria sa.  
La Sibiu, exista cunoscutul hotel La Imparatul Romanilor, ce aminteste de acest personaj celebru.
Libertatea de exprimare a evanghelicilor luterani a fost posibilă numai după ce împăratul Iosif al II-lea a emis Patenta de Toleranţă Religioasă din 13.10.1781.
Aceasta lege de eliberare a tuturor cultelor a permis si construirea undeva in anii 1837-1839 a bisericii cultului luteran din actuala piata Ionel I.C. Bratianu (fosta dr Russel).
Cu toate ca numarul adeptilor cultului evanghelic luteran nu este foarte mare, aici inca se slujeste in cel putin patru limbi de circulatie in Banat, un adevarat exemplu de buna intelegere si acceptare reciproca.
De rolul bisericii si intregii zone in timpul asediului Cetatii in luptele din 1848-1849 vorbesc celor ce stiu sa vada si sa inteleaga urmele si acum vizibile ochiului atent, de pe fatada cladirilor.
Iata ca din doua vorbe nelalocul lor, un viceprimar de Timisoara arunca la gunoi peste doua secole de istorie spirituala.
Dar poate ca istoria si oamenii ce au faurit-o nu au nici o valoare in opinia unui foarte trecator pe scaunul de adjunct de edil.
Daca ai pix si idei putine poti da o biserica cui vrei tu, ca pe un pachet de tabac folosit...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.