Vrei sa-ti varuiesti casa in Timisoara? Vezi ce culori trebuie sa folosesti!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.09.2014 16:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Consiliul Local al municipiului Timişoara va supune votului in plen aprobarea Regulamentului privind identitatea cromatica a cladirilor din Municipiul Timisoara.
Municipiul Timisoara, prin Directia Urbanism, se spune in referatul proiectului de hotarare, este prima autoritate publica din Romania care elaboreaza un regulament detaliat de identitate cromatica a cladirilor situate pe raza sa administrativ‐teritoriala.

Regulamentul propune un nou instrument de lucru, Comisia de Estetica Urbana, cea care va aviza din punct de vedere estetic proiectele de reabilitare ale cladirilor clasate conform Legii 422/2001 ca monumente, ansamblu sau sit, precum si proiectele cromatice deosebite, care trec de regulile impuse de prezentul Regulament, dar au o valoare estetica si urbanistica deosebita.
In data de 8 iulie 2014, Directia Urbanism a organizat un focus‐grup cu specialisti, in cadrul caruia a fost discutat si amendat Regulamentul.
Avand in vedere cele de mai sus propunem Consiliului Local al Municipiului Timisoara aprobarea Regulamentului privind identitatea cromatica a cladirilor din Municipiul Timisoara.

Daca la nivel european, majoritatea oraselor au aprobate „Palete de culori” care detaliaza culorile permise la zugravirea fatadelor cladirilor, in legislatia romaneasca nu exista precizari concrete in acest domeniu.

Noul Plan Urbanistic General al Municipiului Timisoara propune un set de recomandari, iar un regulament detaliaza si propune reguli clare.
In ultimii ani, orasele romanesti au experimentat diverse scheme de colorare, alese in general de proprietari sau de arhitecti, fara a exista o abordare unitara, fie ca vorbim de cazul reabilitarilor termice ale blocurilor sau de interventiile gresite la cladirile istorice.
Rolul acestui regulament este de a elimina neconcordantele cromatice rezultate in urma acestui tip de abordare si chiar in unele cazuri a disconfortului vizual provocat de interventii incorecte.
Regulamentul cuprinde in afara de setul de reguli destinat atat cladirilor istorice, cat si pentru cele situate in cartierele altele decat cele istorice, si modul in care se reglementeaza relatia dintre culoarea fatadei si celelalte elemente constructive (acoperis, tamplarie, elemente de finisaj etc.), modul de avizare al lucrarilor si sanctiuni in cazul incalcarii prevederilor regulamentului.
Regulamentul interzice colorarea partiala a fatadelor, indiferent de zona in care este amplasata cladirea.
La finalul regulamentului se gasesc paletele de culori acceptate pe raza Municipiului Timisoara, evidentiate diferit pentru cele doua tipuri de cartiere.
Codul de culoare folosit este NCS (Natural Colour System), standard international folosit in producerea vopselurilor.

Conform regulamentului, in cazul cladirilor istorice, este obligatorie cercetarea minutioasa din punct de vedere tehnic a substantei construite originale si analizarea elementelor stilistice si de plastica arhitecturala. Reconstituirea aspectului istoric al fatadei, se va realiza pe baza de material iconografic de epoca, in sensul reintregirii ei cu detaliile de arhitectura si de decoratie disparute odata cu lucrarile anterioare de refacere.
Tot in cazul cladirilor istorice, gama de culori trebuie sa respecte culorile in care, initial, cladirile din Timisoara aveau tratate fatadele: ocru, crem, verde deschis, nuante de gri.

Pentru cladirile situate in cartierele Timisoarei, altele decat cele istorice, se accepta la zugravirea fatadelor doar culorile prevazute in Anexa 3 a regulamentului, iar in cazul cladirilor cu mai mult de patru niveluri se accepta la zugravirea fatadelor doar culorile deschise, pastelate, apropiate de cele naturale şi se interzice la zugravirea fatadelor folosirea culorilor saturate, stridente, inchise...

Citeşte şi

Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor din Municipiul Timisoara

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.