Weekend la Bookfest in Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.03.2014 15:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

# Mihai Tatulici lanseaza doua volume cu 'Povestea unui marinar deştept şi cu noroc' şi despre 'Placerea de a trai şi a gati'
# Victor Neumann face o comparaţie intre 'Conceptul de naţiune la romani şi unguri'
# Adriana Babeţi lanseaza ultimul sau volum Amazoanele. O poveste, un periplu printre personalitaţile feminine ale literaturii universale, de la Jeanne d'Arc la Lisbeth Salander
# Andreea Rasuceanu lanseaza volumul Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literara

Salonul de Carte Bookfest Timişoara — ediţia a III-a continua cu noi evenimente de anvergura şi in weekend.

Ziua de sambata incepe cu o dubla lansare a jurnalistului Mihai Tatulici la ora 11: Distrugatorul 'Speranţa' sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc şi Placerea de a trai şi a gati, aparute la House of Guides Publishing Grup.
Alaturi de autor va fi prezent profesorul Marcel Tolcea.
Distrugatorul 'Speranţa' este o prima tentativa de a introduce in beletristica romaneasca un gen cunoscut sub numele de 'soap opera' in format politic.
Cartea spune povestea unui capitan de vapor care ajunge preşedintele unei ţari numite Romanika.
Totul este in tranziţie in aceasta ţara in care obiceiurile vechi se incaleca cu cele noi şi rezultatul zilnic este o construcţie politica incropita, fara orizont şi fara succes.
Volumul Placerea de a trai şi a gati este rezultatul calatoriilor ziaristului prin ţara şi prin lume, avand astfel ocazia sa descopere multe dintre mancarurile celebre ale planetei şi sa le gateasca pentru prieteni.
Acesta este doar pretextul care a dus la apariţia acestei carţi cu 33 de reţete care se pot prepara fiecare cam in 15 minute.

Incepand cu ora 12, va avea loc dezbaterea 'Exista o politica externa comuna a Uniunii Europene?'. Vor participa conf. univ. dr. Dan D. Lazea şi Corina Turşie.

Tot sambata, de la ora 17, va avea loc dezbaterea şi maratonul de lecturi 'Scriitori şi carţile lor'.
Vor fi prezenţi: Tudor Creţu, Viorel Marineasa, Bogdan Munteanu, Alexandru Potcoava, Radu Pavel Gheo şi Daniel Vighi. Evenimentul va fi moderat de Raluca Selejan.

Ultimul eveniment al zilei incepe la ora 18, cand prof. univ. dr. Victor Neumann dezbate 'Conceptul de naţiune la romani şi unguri' şi lanseaza volumele Conceptul de naţiune la romani şi unguri (Editura Institutul European), Essays of Romanian Intellectual History (Editura Institutul European), Key Concepts of Romanian History (volum colectiv coordonat de Victor Neumann şi Armin Heinen, CEU Press, Budapesta). Alaturi de autor vor participa conf. univ. dr. Florin Lobonţ, cercetator ştiinţific dr. Cristian Roiban (Centrul de Studii Avansate in Istorie), prof. univ. dr. Miodrag Milin.

Duminica, incepand cu ora 11, Adriana Babeţi lanseaza volumul Amazoanele. O poveste, aparut la Editura Polirom. Alaturi de Adriana Babeţi vor vorbi Smaranda Vultur şi Cornel Ungureanu. Volumul are o bibliografie impresionanta şi reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneşte din Antichitate şi ajunge pana in secolul XXI. Printre 'protagonistele' acestei poveşti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d'Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander.

De la ora 12, va urma lansarea volumului Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literara, de Andreea Rasuceanu (Editura Humanitas).
Autoarea ii va avea alaturi pe Adriana Babeţi şi Cornel Ungureanu. Cartea pune Bucureştiul in centrul literaturii lui Mircea Eliade, oraşul devenind aproape un personaj, atat in romanele realiste, cat şi in proza fantastica.
S-a vorbit in multe randuri despre mitologia bucureşteana instituita de proza lui Mircea Eliade, care ofera probabil cea mai completa imagine a oraşului din literatura romana, in dubla sa dimensiune: capitala strabatuta de semnele modernitaţii, a vitezei şi reclamelor stralucitoare (precum, indeobşte, in romanele realist-psihologice) şi oraş aproape patriarhal, cu reminescenţe din La Belle Epoque, al mahalalelor şi semnelor calauzitoare care alcatuiesc, prin labirintul urban, un traseu misterios.

Bookfest Timişoara incheie seria de evenimente cu lansare volumului Lumea fara cer, de Virgil Birou (Editura Diacritic), ce va avea loc incepand cu ora 13:30. Vor prezenta Daniel Vighi şi Viorel Marineasa.

Nu in ultimul rand, Salonul de Carte Bookfest Timişoara va gazdui expoziţia singurului concurs dedicat designului de carte din ţara — 'Cele mai frumoase carţi din Romania'.
Aflat la a treia ediţie, concursul reprezinta o platforma de dezbatere pe tema designului de carte atat pentru profesioniştii din lumea editoriala, cat şi pentru designeri.
Printre carţile din expoziţie se numara şi o ediţie bibliofila a Vieţilor pustnicilor Palestinei, de Chiril de Schitopolis. Volumul este bilingv (romana şi greaca) şi este realizat in condiţii grafice deosebite, avand paginile aurite. Expoziţia va putea fi vizitata pe toata perioada evenimentului.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o oferta de circa 20.000 de volume, iar reducerile sunt in jur de 50% faţa de preţul de coperta.
Accesul la Bookfest cat şi la evenimentele din cadrul acestuia este gratuit. Programul zilnic de vizitare va fi intre 10 - 20, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT Timisoara.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Editorilor din Romania, sub egida Federaţiei Editorilor din Romania, şi este co-finanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timiş.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.