World Music Films on Tour pe ecran gonflabil in Piata Unirii

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.10.2012 13:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - “PLAI prezintă: World Music Films on Tour” aduce în faţa publicului din Timişoara 9 documentare ce explorează diversitatea planetei, facând o incursiune în fascinanta lume a tradiţiilor muzicale.
Documentarele vor fi proiectate pe un ecran gonflabil de 9.5 m şi se vor face auzite cu ajutorul unui sistem suspendat de 20000W, pentru a transmite cât mai fidel emoţia fiecărui sunet.
De la orele 19, în serile de 25, 26 si 27 octombrie, în Piaţa Libertăţii, se vor derula proiecţii inedite cu imagini şi muzică ce ne vor transpune în spaţii din diverse colţuri ale planetei: Brazilia, Mali, Turcia, Maroc, Siria, Pakistan, Caraibe, India, Portugalia şi altele, aducând în atenţia publicului obiceiuri, ceremonii, dansuri şi instrumente muzicale specifice acestor popoare. Intrarea este liberă.
World Music Films on Tour este un proiect al IMZ (International Music + Media Center), fondat în 1961 sub egida UNESCO in colaboare cu WOMEX (World Music Expo) şi prezentat în România de PLAI.
Seara de joi 25.08.2012 va fi deschisă la ora 19:00 de filmul „ A Different Way – Tango with Rodolfo Mederos” [56min]. Rodolfo Mederos este un bandoneonist şi compozitor cu o vasta opera muzicală, cunoscut în lumea tangoului argentinian şi o inspiraţie pentru generaţiile tinere de muzicieni. Născut în Buenos Aires, acest oraş i-a fost mereu muza. Sunetul bandoneonului şi adevărate imagini muzicale ne vor transpune în unghere ascunse şi vremuri tulburi ale oraşului său natal. Cântând în diferite combinaţii, solo sau acompaniat de orchestră, Mederos conduce ascultătorul într-o călătorie muzicală prin Buenos Aires-ul vibrant şi plin de înţelepciune.
„Amadou & Mariam – Dimanche à Bamako” [52min] continuă seara de joi de la ora 20:10. Documentarul, ce adună imagini speciale din spatele scenei, oferă o călătorie în Mali alături de Amadou & Mariam alaturi de legendarul artist şi producător Manu Chao. Amadou & Mariam formează un duo muzical important al scenei de world music, ce este cunoscut ca şi „cuplul orb din Mali”. Cei doi s-au cunoscut la Institutul pentru tinerii nevăzători din Mali, unde şi-au descoperit pasiunea pentru muzică.
„Sufi Soul – The Mystic Music of Islam” [50min] încheie seara de joi, fiind proiectat de la ora 21:20. Acest documentar urmăreşte sufismul şi muzica sa în diferite colţuri ale lumii Islamice: Siria, Turcia, Pakistan şi Maroc. Filmul urmează calea sufismului şi a dezvoltării sale, scoate în evidenţă viziunea şi credinţa celor
devotaţi, incluzând performanţe remarcabile ale celor mai mari muzicieni sufiţi. Pentru sute de milioane de sufiţi, muzica reprezintă inima tradiţiei lor şi o modalitate de a se apropia de Dumnezeu. De-a lungul vremii, aceştia au compus muzică extraordinară, de care se bucură deopotrivă musulmani şi nonmusulmani.
Seara de vineri începe la ora 19, cu „Creole Cousins - A portrait of Lindigo in Brazil” [52min]. Acest film prezintă intersectarea identităţii negrilor din La Reunion cu cultura Africană înrădăcinată în Brazilia. Din Santo Amaro până la Recife, trecând prin Salvador da Bahia, filmul scoate în evidenţă legătura strânsă dintre negri din La Reunion şi cei din Brazilia. În ciuda distanţei geografice, moştenirea sclavagismului şi strămoşii africani ramân istorie comună. Revelaţie pentru Lindigo este găsirea unor strânse legături cu strămoşii lor aflaţi atât de departe de origini, iar pentru brazilieni (re)descoperirea rădăcinilor muzicale, prin instrumente şi stiluri care au precedat celebrele Capoeira şi Moringue, încă interpretate de Lindigo.
Urmează „Calypso at Dirty Jim's” [60min], de la 20:10. Calypso este sufletul Trinidadului. Timp de trei secole, calypsonienii erau cântăreţii tradiţionali ai lumii Creole, oratori din Caraibe. Poeţi, improvizând excepţional, alergici la orice formă de cenzură, calypsonienii au transmis povestea sclavilor, a libertăţii, războaielor lumii, independenţei şi emigrării, fără a lăsa uitată dragostea. Filmul cuprinde imagini cu ultimii mai mari calypsonieni, aducându-i împreună pentru a interpreta piese clasice şi pentru capta sunetul Calypso în toată splendoarea sa.
„Voice Over the Bridge”[56min] va încheia seara de vineri, filmul fiind programnat la ora 21:20. Maha Gita (Marile Cântece) sunt cântece din Myanmarul secolului 13, închinate regilor. Sute de ani mai târziu, Khing Zin Shwe şi Shwe Shwe Khaing interpretează Maha Gita dintr-un trecut îndepărtat, nu pentru regi, ci pentru oameni de rând, la mănăstiri sau la nunţile unde se cântă muzică tradiţională. Filmul urmăreşte viaţa celor două artiste într-un documentar al Myanmarului încă neexplorat.
Seara de sâmbătă va fi una cu adevarat specială, cu trei documentare de excepţie. Sevdah: The Bridge that Survived” [60min] va deschide seria de proiecţii (19:00). În 1993, oraşul Mostar a fost înghiţit de lupte ce au culminat cu distrugerea podului vechi de 500 de ani. În plin război, un grup de muzicieni remarcabili s-au adunat formând Mostar Sevdah Reunion Band pentru a crea muzică ce transcede lupta din jurul lor. Fado este muzica tradiţională a Portugaliei, muzica tristeţii, a dorului şi a poeziei de dragoste.
Documentarul „Mariza and the Story of Fado” [58min], cu începere de la ora 20:10, prezintă interviuri şi imagini din concertele Marizei, noua revelaţie a fado‐ului portughez, precum şi imagini de arhivă ale legendarei Amalia Rodrigues, dar şi ale altor fadişti, inclusiv prima înregistrare fado transmisă de televiziunea portugheză. Muzicieni, istorici şi critici trasează istoria blues-ului portughez, în mijlocul frumoasei Lisabona.
“PLAI prezintă: World Music Films on Tour” se va încheia cu „Laya Project” [68min] – tribut audio –vizual adus rezistenţei spiritului uman. Este o călătorie vizuală în muzica populară, înregistrată şi filmată în diferite locuri din Sri Lanka, Tailanda, Indonezia, Maldive şi Myanmar. Unele dintre aceste interpretări sunt rare şi aduse în faţa publicului larg pentru întâia oară. Muzicienii fac parte din comunităţile afectate de tsunamiul din decembrie 2004.
Pentru echipa internaţională de muzicieni, ingineri de sunet şi cameramani care s-au unit pentru a crea această producţie unică, Laya Project este o celebrare a vieţii şi a fost dedicată supravieţuitorilor tsunamiului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.