Worschkoschtprob, la Sannicolau Mare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.02.2012 12:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Sânnicolau Mare - Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează şi în acest an „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat şi nu numai.

Pentru prima dată, degustarea va avea loc în afara Timişoarei. Sărbătoarea va fi organizată în data de 21 februarie, orele 13, la castelul Nako din localitatea Sânnicolau Mare, la aproximativ 60 de kilometri distanţă de Timişoara.

Partneri sunt Primăria Sânnicolau Mare şi Forumul Democrat al Germanilor din Sânnicolau Mare sub conducerea doamnei Dietlinde Huhn.

Şi în acest an vom avea două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consum propriu) şi firmele (cârnaţi produşi pentru comerţ). În acest sens îi invităm pe toţi cei care doresc să participe la concurs să aducă probe de cârnaţi făcut în casă. Acestea se pot aduce direct la redacţia Banater Zeitung (str. Protopop George Dragomir 2, 300229 Timişoara), până în pre-ziua evenimentului luni 20 februarie 2012, ora 14. Înscrieri se fac în 20 februarie şi între orele 17 şi 20, în sala mare a castelului Nako din Sânnicolau Mare. Probe de cârnaţi se primesc şi în ziua evenimentului, în 21 februarie, între orele 9 şi 11.30, tot la castelul Nako. Înscrierea în concurs este gratuită, cu condiţia ca fiecare participant să aducă două perechi de cârnaţi.

Intrarea la eveniment se face NUMAI pe baza abonamentului la ziarul german „Allgemeine Deutsche Zeitung/Banater Zeitung”, cât şi pe bază de invitaţie.

Scurt istoric

Suplimentul Banater Zeitung (BZ) şi ziarul-gazdă Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´ ”/„Degustarea cârnaţilor”.
Worschtkoschtprob era până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai - aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată în ziar, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.
Cu 18 ani în urmă publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. La ediţia a 32-a a Degustării cârnaţilor, cu 13 ani în urmă, am permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.
Tradiţia merge mai departe şi astăzi.
Accesul la manifestare se permite doar cititorilor ziarului si invitaţilor speciali. Cititorii îşi dovedesc statutul prin chitanţa de abonament. De faţă vor fi şi invitaţi din mediul economic, politic şi din administraţie.

Banater Zeitung apare de la începutul anilor 90 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la Est de Viena, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien.

Echipa „Banater Zeitung”, care vă este gazdă, se compune din Werner Kremm, Raluca Nelepcu, Siegfried Thiel, Andreea Oance, Ana Sălişte, Balthasar Waitz, Robert Tari, Zoltán Pázmány, Nicoleta Doboş.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.