Zaher Iskandarani, judecat pentru tentativa de inselaciune si fals in inscrisuri

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.05.2014 14:06 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpaţilor:
1. ZAHER ISKANDARANI, SARAH RIYAD Şi JAMIL FADI persoane fara calitate speciala, in sarcina carora s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de tentativa de inşelaciune şi fals in inscrisuri sub semnatura privata;
2. NARAMZOIU RADU BOGDAN, persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de 2 infracţiuni de inşelaciune in forma tentativei şi 2 infracţiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata;
3. GAMAN STOIANA Şi GHEORGHIAN DANA CLAUDIA persoane fara calitate speciala, in sarcina carora s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de 2 infracţiuni de complicitate la tentativa de inşelaciune şi 2 infracţiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata;
4. TRIFA LIVIU IONEL, lichidator judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de 2 infracţiuni de complicitate la tentativa de inşelaciune;

Dupa epuizarea cailor de atac administrative şi judiciare intreprinse in scopul anularii a doua decizii de impunere emise de organele de control fiscale faţa de doua societaţi comerciale, inculpaţii au incercat prin folosirea unor contracte de creditare falsificate sa ateste existenţa unor datorii fictive ale celor doua firme faţa de unii dintre ei.
Cu aceste datorii fictive, inculpaţii s-au inscris la masa credala dupa deschiderea procedurilor de insolvenţa, inlaturand, cu sprijinul unuia dintre inculpaţi, prin incalcarea dispoziţiilor legale, creanţele garantate ale statului.
Manopera frauduloasa folosita a fost aceea a inversarii ordinii de creanţa şi acordarea unui rang privilegiat creanţelor fictive prezentate de unii inculpaţi, care conducea la apropierea activelor celor doua firme şi punerea statului in imposibilitatea recuperarii sumelor la care avea dreptul.

In anul 2007, Direcţia Generala a finanţelor Publice Timiş a stabilit in sarcina a 2 societaţi comerciale obligativitatea plaţii sumelor de 21.194.909 lei şi respectiv 21.457.950 lei, cu titlu de impozite şi taxe datorate bugetului statului.
Ambele firme erau controlate indirect, prin persoane interpuse, de catre Iskandarani Zaher, pentru aceasta activitate infracţionala, desfaşurata in cadrul acelor firme, inculpatul fiind trimis in judecata şi condamnat definitiv prin decizia ramasa definitiva in dosarul Curţii de Apel Bucureşti nr. 21649/3/2006.
Pentru a incerca eludarea plaţii acestor sume, inculpaţii au incercat la inceput prin diferite acţiuni in justiţie anularea celor doua decizii de impunere.
Urmare a epuizarii posibilitaţilor de anulare a obligaţiilor datorate bugetului statului, s-a solicitat intrarea in insolvenţa a celor doua firme, fiind desemnat de catre instanţa de judecata in calitate de lichidator judiciar inculpatul Trifa Liviu Ionel, cooptat şi propus de catre administratorul celor doua societaţi in virtutea relaţiilor pe care le avea cu inculpatul Iskandarani Zaher.
Acesta, anterior, condusese evidenţa contabila a celor doua societaţi comerciale.

In vederea atingerii scopului urmarit de inculpaţi, au fost intocmite in fals un numar total de 13 contracte de creditare prin 7 din acestea susţinandu-se in mod nereal ca una dintre firme datora inculpatului Naramzoiu Radu Bogdan suma de 2.400.000 lei, inculpatului Zaher Iskandarani suma de 2.150.000 lei şi inculpatului Fadi Jamil suma totala de 28.000.000 lei (defalcata in trei contracte in valoare de 20.000.000 lei, 1.400.000 lei, 4.000.000 lei şi 2.600.000 lei).
Celelalte 6 contracte intocmite in fals atestau in mod nereal ca cealalta societate comerciala datora inculpatului Naramzoiu Radu Bogdan suma de 2.375.000 lei, inculpatului Sarah Riyad suma de 15.145.000 lei (defalcata in trei contracte in suma de 12.545.000 lei, 200.000 şi 2.400.000 lei) şi mamei naturale a inculpatului Iskandarani Zaher, care nu fusese niciodata in Romania, suma totala de 15.682.500 lei (defalcata in trei contracte de 11.222.500 lei, 960.000 lei şi 3.500.000 lei).
La solicitarea inculpatului Iskandarani Zaher, aceste contracte au fost inserate artificial in contabilitatea celor doua firme, de catre inculpata Gaman Stoiana — persoana care a condus evidenţa contabila.
Intrucat simpla prezentare a acestor contracte nu era de natura a produce consecinţe, in mecanismul complex pus la cale de inculpaţi a fost introdus lichidatorul judiciar, inculpatul Trifa Liviu Ionel, care, cu incalcarea dispoziţiilor legale a inversat ordinea de creanţa in tabelele de creanţa intocmite şi depuse in procedurile de insolvenţa a celor doua firme.

Aceasta modalitate a prezentat instanţei de judecata investita cu supravegherea operaţiunilor de lichidare a patrimoniului celor doua societaţi comerciale, falsa aparenţa (contrara realitaţii) a unor drepturi preferenţiale şi privilegiate ale inculpaţilor Iskandarani Zaher, Fadi Jamil, Sarah Riyad şi Naramzoiu Radu Bogdan care deveneau beneficiarii sumelor rezultate din vanzarea activelor inaintea instituţiilor statului.
Aceasta imprejurare era posibila datorita sumei ce trebuia platita lor, net superioara valorii activelor, organele fiscale fiind practic inlaturate de la posibilitatea de a-şi recupera sumele datorate de cele doua firme.
Cu aprobarea instanţei de judecata, in cadrul procedurii insolvenţei uneia dintre firme s-a procedat la vanzarea la licitaţie a tuturor activelor la un preţ net inferior valorii reale, licitaţia fiind una fictiva la care au participat apropiaţi ai inculpatului Iskandarani Zaher şi fiul acestuia, care a şi fost desemnat caştigator al licitaţiei.
In vederea recuperarii prejudiciului de 42.652.859 lei, reprezentand impozite şi taxe datorate bugetului statului, de cele doua societaţi comerciale, s-a dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unui cont bancar, deschis pe numele uneia dintre firme.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.