10 ani de la introducerea euro

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.01.2012 17:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 30 ianuarie 2012, o monedă din argint dedicată aniversării a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: Valoare nominală: 10 lei; Metal: argint; Titlu: 999‰; Formă: rotundă; Diametru: 37 mm; Greutate: 31,103 g; Calitate: proof; Cant: zimţat.

Aversul prezintă câteva monumente reprezentative pentru România, dispuse circular, peste care se suprapune conturul hărţii României; în centru, stema ţării, valoarea nominală „10 LEI“, anul de emisiune „2012“ şi inscripţia „ROMANIA“.

Reversul prezintă o compoziţie care sugerează moneda unică europeană şi importanţa acesteia pentru mediul de afaceri, populaţie, comerţ, cercetare şi industrie, precum şi anii „2002“, „2012“; la exterior, inscripţia circulară „10 ANI DE LA INTRODUCEREA BANCNOTELOR SI MONEDELOR EURO“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 365 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.