1.351.431 de romani sarbatoresc de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.11.2013 19:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dintre cei 1.351.431 de romani care işi sarbatoresc onomastica de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, 597.620 sunt femei, iar 753.811 sunt barbaţi.
Conform evidentelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 358.003, poarta numele de Mihaela, iar alte 229.334 - Gabriela.
De asemenea, 6.582 de femei se numesc Mihaiela, 3.506 - Gabi, 161 - Gabiţa, 25 - Mişa si 9 – Michi.
Dintre barbati, 366.396 poarta numele de Mihai, iar 259.093 - Gabriel.
Alti 55.014 barbaţi poarta numele de Mihail, 28.073 - Mihaiţa, 20.792 – Gavril, 7.777 – Mihnea, 7.502 Gavrila, precum si alte derivate ale acestora.
***
8 noiembrie este sarbatoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, in jurul carora Biserica aduna şi serbeaza toata obştea, tot "soborul" Sfinţilor Ingeri laolalta.
Ca sarbatoare a ingerilor, ziua de 8 noiembrie a inceput a se serba in Biserica de prin veacul al cincilea şi ea s-a raspandit repede in tot Rasaritul creştin.
Arhanghelul Mihail este un arhanghel in invaţaturile creştine, evreieşti şi islamice.
Romano-catolicii, ortodocşii, anglicanii şi luteranii fac referire la el spunand „Sfantul Arhanghel Mihail” sau „Sfantul Mihail”.
In ebraica, Mihail inseamna „Cine este ca Dumnezeu?”, care este interpretata in mod tradiţional ca o intrebare retorica: „Cine este ca Dumnezeu?” (la care se aşteapta un raspuns negativ), pentru a sugera faptul ca nimeni nu este ca Dumnezeu.
In Noul Testament, Mihail conduce armatele lui Dumnezeu impotriva forţelor lui Satana in Cartea Apocalipsei, unde in timpul razboiului din cer il invinge pe Satana. In Epistola lui Iuda se face referire la Mihail in mod special ca „arhanghel”. Sanctuare creştine pentru Mihail au aparut in secolul al patrulea, cand a fost vazut pentru prima oara ca un inger vindecator, iar apoi de-a lungul timpului ca un protector şi lider al armatei lui Dumnezeu, impotriva forţelor raului. Prin secolul al saşelea, devoţiuni pentru Arhanghelul Mihail au fost raspandite, atat in Bisericile de Est cat şi in cele de Vest. In timp, invaţaturile lui Mihail au inceput sa varieze intre confesiunile creştine.
Dupa creştinarea Imperiului Roman, a fost considerat patron al Sfantului Imperiu Roman, iar apoi patron al Germaniei.
In bisericile creştine de tradiţie occidentala este sarbatorit pe 29 septembrie, iar in cele de tradiţie orientala pe 8 noiembrie.

Sfantul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit voievod (conducator) al oştirilor cereşti.
Numele lui este asociat cu multe intamplari din Sfanta Scriptura, şi mai ales cu vestirea catre Maica Domnului a zamislirii Domnului Iisus Hristos.
Sfantul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit voievod (conducator) al oştirilor cereşti; numele lui este asociat cu multe intamplari din Sfanta Scriptura, şi mai ales cu vestirea catre Maica Domnului a zamislirii Domnului Iisus Hristos. Astfel, rolul sau cel mai important a fost considerat cel de vestitor al mantuirii oamenilor. Biserica ţine Soborul Sf. Arhanghel Gavriil pe 26 martie, in ziua urmatoare Bunei Vestiri, şi iaraşi pe 13 iulie; de asemenea, este sarbatorit impreuna cu ceilalţi Arhangheli pe 8 noiembrie.
Astfel, rolul sau cel mai important a fost considerat cel de vestitor al mantuirii oamenilor. Biserica ţine Soborul Sf. Arhanghel Gavriil pe 26 martie, in ziua urmatoare Bunei Vestiri, şi iaraşi pe 13 iulie; de asemeni, este sarbatorit impreuna cu ceilalţi Arhangheli pe 8 noiembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.