143,475 milioane de lei pentru inchiderea minelor de carbune de la Petrila, Paroseni si Uricani

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.03.2015 15:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, alocarea unui ajutor de stat in suma de 143,475 milioane de lei in 2015 pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul Societaţii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului - SA Petrosani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
Din suma totala de 143,475 milioane de lei, se acorda 93,3 milioane lei pentru  produsul huila  energetica  livrat de unitatile  intrate in  proces de inchidere definitiva, suma destinata acoperirii pierderilor aferente producţiei curente.
Diferenţa, respectiv 50,1 milioane lei, este alocata pentru plaţile compensatorii (25,85 milioane lei) şi pentru lucrari de inchidere a minelor (24,3 milioane lei).
Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri  monitorizeaza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel incat preţul carbunelui livrat de unitaţile producatoare care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat preţul carbunelui de calitate similara provenit din terţe state.
Masura aprobata de Guvern este in conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive şi cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeana a autorizat Romania sa acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1.169 milioane lei in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cele trei unitaţi deţinute de Compania Naţionala a Huilei S.A Petroşani, in perioada 2011-2018.
In urma analizei situaţiei tehnico-economice din Compania Naţionala a Huilei S.A. Petroşani, s-a stabilit ca Exploatarile miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi inchise in perioada 2011-2018, fiind intocmite Planul de inchidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de inchidere.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.