161 de procurori au fost angajati inainte de 1989

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.03.2012 20:07 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Laura Codruţa Kovesi, a declarat că din cei 2.400 de procurori din Ministerul Public, înainte de 1989 au fost angajaţi 161, iar 60 ocupă funcţii de conducere în acest moment.

"Noi am sesizat preşedintele Înaltei Curţi pentru a fi sesizată Curtea Constituţională nu din perspectiva numărului de procurori care ar putea fi afectaţi, ci din perspectiva prezumţiei pe care legea o instituie, că dacă ai fost procuror înainte de 1989, ai făcut poliţie politică. Or, nu este aşa, avem foarte mulţi procurori care au fost criminalişti sau au lucrat în alte domenii şi nu cred că a pune o astfel de prezumţie asupra tuturor procurorilor, asupra unei întregi categorii profesionale, este constituţional şi corect", a spus Codruţa Kovesi.

Aceasta a precizat că Legea privind statutul magistratului prevede interdicţia privind ocuparea unor funcţii de conducere pentru procurorii care au lucrat înainte de 1989 şi au făcut poliţie politică.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 7 martie, în Secţiile Unite, sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, iar Consiliul Superior al Magistraturii se raliază acestei poziţii, au anunţat membrii CSM.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.